Se stie, in iulie 1971, Kinssinger a facut o vizita secreta, de 48 de ore, in China, iar cartea consilierului american vine sa dezvaluie, in viziune personala, o serie de detalii care merg pana de la vizite oficiale pana la dotarile camerelor si numarul de tigari sau bomboane de protocol puse la dispozitie de partea chineza.
Cartea "ofera opinii introspective privind relatiile chino - americane din ultimii 40 de ani, inclusiv intalnirile sale cu patru generatii de lideri chinezi", apreciaza Zhang Yesui, ambasadorul Chinei in SUA.
Revenind la prezenta Romaniei si a lui Nicolae Ceausescu in consemnarile lui Kissinger, coditianul chinez de limba engleza, cu un tiraj de jumatate de milion de exemplare zilnic, consemneaza ca Bucurestiul a jucat rolul de canal de comunicare de rezerva, alaturi de Paris si Islamabad.
In peste 250 de pagini de documente declasificate de Arhiva Nationala de Securitate americana, se poate vedea in mod clar ca mesajele au fost transmise intre liderii chinezi si americani nu numai prin trimisii proprii, dar, si prin intermediul sefilor de stat din Pakistan, Yahya Khan, sau Romania - Nicolae Ceausescu.
Cele doua tari mentionate au jucat un rol in pregatirea, timp de doi ani, a vizitei pe care cel de-al 37-lea presedinte SUA, R. Nixon, a efectuat-o in China.
Tot articolul, in Jurnalul National
Prima femeie acuzata de genocid, pedepsita cu inchisoare pe viata... Planul de austeritate al Romaniei, dat ca exemplu de Berlusconi...