TEPCO a inceput sa pompeze azot in incinta reactorului 1, potrivit NHK. Reprezentantii companiei sustin ca acest proces ar putea dura circa sase zile si vor fi folositi 6.000 de metri cubi de gaz.
Un purtator de cuvant al Agentiei japoneze pentru siguranta nucleara si industriala, Hidehiko Nishiyama, a explicat ca injectarea este o "masura preventiva" si a dat asigurari ca nu exista un "pericol imediat" de explozie.
Agentia a cerut companiei sa monitorizeze radioactivitatea din zona si sa dea publicitatii toate informatiile. Nishiyama a declarat ca azot va fi injectat ulterior si in reactoare 2 si 3.
O explozie puternica a avariat serios cladirea reactorului 1, pe 12 martie, la o zi dupa cutremurul si valul tsunami care au lovit centrala nucleara.
TEPCO a estimat ca 70% din combustibilul nuclear de la reactorul 1 a fost avariat, 30% din cel de la reactorul 2 si 25% din reactorul 3.
Seismul produs in 11 martie si tsunamiul care i-a urmat s-a soldat cu moartea a 12.596 de persoane, in timp ce 14.747 de persoane sunt date disparute in continuare, a anuntat Agentia nationala de politie.
Scurgerea de apa radioactiva in ocean, oprita
TEPCO a reusit, ieri, sa opreasca scurgerea de apa puternic radioactiva, care se deversa in Oceanul Pacific. TEPCO a anuntat ca a injectat agenti chimici care solidifica solul din apropiere de fisura, pe unde se scurgea apa contaminata.
TEPCO urmeaza, in continuare, sa pompeze circa 11.500 de tone de apa slab radioactiv, pe care o va deversa in mare, din cauza lipsei spatiului de stocare la centrala. Insa oficialii au dat asigurari ca aceasta apa nu prezinta un pericol important pentru sanatatea umana.
Sursa: Jurnalul National