Accidentele r
utiere sunt cauza principala a mortalitatii tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Multi dintre ei se joaca in preajma strazilor sau le traverseaza neregulamentar. Tinerii soferi nu cupleaza centura de siguranta, se urca la volanul masinii in stare de ebrietate si circula cu viteza prea mare. Riscul de a produce accident rutier in stare de ebrietate e cu 2,5 ori mai mare la un sofer tinar, decit la un sofer beat de virsta medie.
Cel mai inalt grad al deceselor cauzate de accidente rutiere se inregistreaza in statele Africii: peste 20 de cazuri la 100 mii de persoane. Majoritatea tarilor Europei, Americii de Nord si de Sud s-au plasat in grupul al-treilea cu un indicator de 10-15 decese la 100 mii de persoane. Cele mai sigure strazi si sosele sunt in Australia, India, Pakistan si statele Indochinei.
In Europa accidentele iau viata la aproximativ 350 persoane pe zi, sau mai mult de 127 mii persoane pe an, cifra egala cu populatia unui oras mediu european. Inca 2,3 milioane de persoane, anual, sufera traumatisme grave sau devin invalede. In acelasi raport este mentionat, ca in statele industrial dezvoltate majoritatea celor decedati in accidente sunt soferii autoturismelor, pe cind in tarile sarace, acestia sunt pietonii, biciclistii si pasagerii transportului public.
Consiliul Uniunii Europene pentru securitatea in transport a desemnat Italia ca cea mai periculoasa tara din Europa in ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere, ce duc la decese - 13% din totalul accidentelor. Serviciul specializat Statens Vegvesen din Norvegia a alcatuit ratingul gradului de pericol al soselelor europene dupa numarul deceselor raportata la 100 mii de persoane a unui stat.
Astfel, cea mai sigura tara in sensul securitatii traficului este Olanda , cu numai 4,6 decese la 100 mii persoane, iar cea mai rea situatie e in Grecia -15,9 cazuri de deces la 100 mii persoane.
sursa foto:hepta.ro