- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La sfârşitul lui 2018, Washingtonul a reimpus sancţiuni sectorului energetic iranian, după ce s-a retras unilateral din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Ulterior, Statele Unite au prelungit la trei sau patru luni scutirea specială de la sancţiuni a Iakului, care poate rămâne în beznă fără gaze naturale sau electricitate din Iran.
”De această dată, prelungirea scutirii este de doar 45 de zile şi în condiţii stricte”, a declaart pentru AFP acest oficial irakian de rang înalt.
Washingtonul şi Bagdadul negociază în continuare aceste condiţii, în contextul în care Statele Unite continuă să exercită presiuni în vederea încetării dependenţei irakiene faţă de Iran şi semnării unor contracte cu comapnii în primul rând americane.
Un memorandum al unui acord a fost semnat cu grupul american General Electric (GE) anul trecut, însă niciun contract nu a fost finalizat.
Bagdadul anunţa la începutul lui 2019 că dependenţa sa energetică faţă de Iran este atât de mare încât are nevoie de trei ani pentru a scăpa din ea. El cumpără în prezent 29 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi şi 1.400 de megawaţi de electricitate.
Aceste achiziţii sunt cruciale, întrucât Irakul poate produce aproximativ 16.000 de megawaţi, departe de cererea evaluată la 14.000 de megawaţi în timpul anului şi de până la 30.000 de megawaţi vara.
Iar Irakul - una dintre cele mai bogate ţări în petrol din lume - este afectată din cauza situaţiei infrastructurii. Potrivit Energy Institute din Irak, 30 până la 50% din energie se pierde în timpul transportului acesteia.
Însă mari proiecte menite să permită utilizarea gazelor naturale irakiene - care ard fără să fie transformate în sursă de energie - nu au văzut încă lumina zilei, iar Irakul se află într-o profundă criză politică şi socială din octombrie.
Reprezentanţi irakieni şi americani au declarat pentru AFP că, în pofida faptului că Washingtonul este îngrijorat de lentoarea acestor progrese, situaţia de la Bagdad a influenţat în favoarea unei prelungiri a derogării.
”Washingtonul nu vrea să-l blocheze pe premierul desemnat Mohammed Allawi în timp ce face primii paşi”, a declarat oficialul irakian.
Allawi are termen până la 2 martie atât să formeze un guvern, care să oprească manifestaţii ce au loc în continuare în stradă şi care cer personalităţi independnete, câr şi să strunească o clasă politică heteroclită şi hotărâtă să nu-şi cedeze locul.
În cazul în care derogarea americană ar fi ridicată, Irakul ar fi vizat de sancţiuni, întrucât face achiziţii din sectorul energetic iranian prin banca centrală iraniană, ambele aflate pe o listă neagră americană.
Sursa : news.ro
Comisia Europeană avertizează România în cazul exploatărilor forestiere ilegale... Doi Gigei s-au împiedicat și au făcut o pagubă de 200.000 de euro: „Sunt devastată, în șoc! L-am adorat!”...