SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune, citat de RTV. Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.
Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata. Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.
"Orice majorare de 0,1% a dobanzilor platite de stat, peste cele estimate, va creste deficitul cu inca 130 miliarde de dolari in urmatoarea decada", potrivit unei note de cercetare a firmei Bernstein Research.
Pe o scara de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare in incapacitate de plata a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, noteaza CNBC.
Citeste si Jurnalul