26 dintre cele 27 de tari UE au cazut de acord, joi, sa instituie o uniune fiscala mai dura. Marea Britanie a fost singura care a refuzat sa adere la noul tratat, invocand interesul national.
Generalul Dempsey, care a servit anterior in Irak, a declarat la un eveniment organizat de Atlantic Council ca "zona euro este intr-o situatie de mare risc".
El a sugerat ca armata americana ar putea fi expusa la orice eventuala zguduire a zonei euro, din cauza "potentialului de revolte civile si de destramare a uniunii". Armata americana are peste 80.000 de militari si 20.000 de angajati civili in Europa, majoritatea avand baza in Germania.
Pe de alta parte, generalul Dempsey a explicat ca este ingrijorat ca proiectul international pentru dezvoltarea avionului multirol F-35 ar putea fi periclitat, daca bugetele nationale ale apararii vor suferi diminuari. Criza "va pune bugetele intr-o situatie de risc, daca se vor adeveri toate predictiile economice in legatura cu un potential colaps", a mai spus Dempsey.
Franta si Germania au reusit sa-si impuna, vineri dimineata, dorinta de a avea reglementari bugetare mult mai stricte, in zona euro, in timp ce Marea Britanie nu a vrut sa accepte o schimbare a acordului fara anumite garantii.
"Le dorim (statelor din zona euro - n.red.) numai bine, deoarece toata lumea trebuie sa-si rezolve problemele si toti avem nevoie de crestere economica", a declarat premierul britanic, citat de BBC News.
"Dar, in cele din urma, am hotarat ca nu este in interesul Marii Britanii sa ia parte la modificare", a adaugat David Cameron.
sursa: Jurnalul