Antena Căutare

SUA avertizeaza: "Europa va fi cuprinsa de revolte civile"

Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Stat Major ai categoriilor de forte ale SUA, a declarat ca este "extraordinar de ingrijorat" de potentialul revoltelor populare si "spargerii" Uniunii Europene. Cel mai inalt comandant militar al Statelor Unite a avertizat ca o eventuala destramare a UE ar avea consecinte grave si pentru Pentagon, relateaza BBC News.


26 dintre cele 27 de tari UE au cazut de acord, joi, sa instituie o uniune fiscala mai dura. Marea Britanie a fost singura care a refuzat sa adere la noul tratat, invocand interesul national.

Generalul Dempsey, care a servit anterior in Irak, a declarat la un eveniment organizat de Atlantic Council ca "zona euro este intr-o situatie de mare risc".

El a sugerat ca armata americana ar putea fi expusa la orice eventuala zguduire a zonei euro, din cauza "potentialului de revolte civile si de destramare a uniunii". Armata americana are peste 80.000 de militari si 20.000 de angajati civili in Europa, majoritatea avand baza in Germania.

Pe de alta parte, generalul Dempsey a explicat ca este ingrijorat ca proiectul international pentru dezvoltarea avionului multirol F-35 ar putea fi periclitat, daca bugetele nationale ale apararii vor suferi diminuari. Criza "va pune bugetele intr-o situatie de risc, daca se vor adeveri toate predictiile economice in legatura cu un potential colaps", a mai spus Dempsey.

Franta si Germania au reusit sa-si impuna, vineri dimineata, dorinta de a avea reglementari bugetare mult mai stricte, in zona euro, in timp ce Marea Britanie nu a vrut sa accepte o schimbare a acordului fara anumite garantii.

"Le dorim (statelor din zona euro - n.red.) numai bine, deoarece toata lumea trebuie sa-si rezolve problemele si toti avem nevoie de crestere economica", a declarat premierul britanic, citat de BBC News.

"Dar, in cele din urma, am hotarat ca nu este in interesul Marii Britanii sa ia parte la modificare", a adaugat David Cameron.

sursa: Jurnalul

UPDATE! Summitul UE de la Bruxelles: "Pactul bugetar" baga mana in buzunarele semnatarilor... Cehia: O femeie a fost sfasiata de 25 de caini Rottweiler...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x