Antena Căutare

SUA îşi confirmă ieşirea din Tratatul INF şi acuză din nou Moscova

Statele Unite şi-au confirmat vineri ieşirea oficială din Tratatul dezarmării nucleare INF, acuzând din nou Rusia de încălcarea acestui text bilateral emblematic încheiat în timpul Războiului Rece şi de faptul că este ”singura responsabilă” de ”eşecul” acestuia, relatează AFP.

Statele Unite şi-au confirmat vineri ieşirea oficială din Tratatul dezarmării nucleare INF, acuzând din nou Rusia de încălcarea acestui text bilateral emblematic încheiat în timpul Războiului Rece şi de faptul că este ”singura responsabilă” de ”eşecul” acestuia, relatează AFP.

”Retragerea Statelor Unite, conform articolului XV al tratatului, intră în vigoare astrăzi (vineri), pentru că Rusia nu a revenit la respectarea totală şi verificată”, a declarat, citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, de la Bangkok, unde asistă la reuniuni regionale.

Moscova, care şi-a suspendat de asemenea participarea la acord, a reacţionat faţă de sfârşitul acestui acord-cheie propunând un ”moratoriu asupra desfăşurării de armament cu rază de acţiune intermediară”.

Washingtonul şi-a suspendat la începutul lui februarie participarea, acuzând Rusia de faptul că fabrică rachete care încalcă tratatul.

Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie, de şase luni, care se încheie vineri, cu privire la simpla retragere americană şi, astfel, moartea acestui tratat.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) - care abolea o întreagă clasă de rachete cu capacitate nucleară şi o rază de acţiune intermediară (500-5.500 de kilometri) - a permis eliminarea rachetelor ruse de tip SS20 şi americane Pershing desfăşurate în Europa în toiul Războiului Rece.

”Statele Unite au evocat îngrijorările pe care le au pe lângă Rusia încă din 2013”, a amintit Mike Pompeo, care se bucură de ”susţinerea deplină” a statelor membre NATO.

Însă Moscova a ”respins în mod sistematic, timp de şase ani, eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou” acest text, a adăugat el.

Rachetele ruse vizate - Novator, de tip 9M729, SSC-8 în nomenclatura NATO - reprezintă, în opinia lui Pompeo, o ”ameninţare directă” la adresa americanilor şi aliaţilor lor, în pofida faptului că Rusia dă asigurări că acestea au o rază de acţiune maximă de 480 de kilometri.

Secretarul de Stat american adaugă că autorităţile ruse nu au profitat, în ultimele şase luni, de ”ultima şansă” de a salva acordul.

Mai multe discuţii între cele două puteri rivale s-au încheiat cu eşecuri din februarie.

Sfârşitul Tratatului INF risc să deschidă o nouă cursă a înarmării.

Sursa : news.ro

Aleksei Navalnîi depune o plângere cu privire la otrăvirea sa... Se simțea rău de fiecare dată când soțul ei îi pregătea cafeaua, așa că a instalat o cameră ascunsă! Când a văzut ce făc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x