Antena Căutare

Summitul NATO de la Lisabona: In cautarea unei noi identitati

Cel de-al XXII-lea Summit al Aliantei Nord-Atlantice (NATO) are loc astazi si maine, la Lisabona, in Portugalia. Tema principala a reuniunii este dezbaterea si adoptarea "Noului Concept Strategic al NATO", care va determina principiile dezvoltarii Aliantei pentru urmatorul deceniu si va stabili principalele misiuni viitoare, precum si noile amenintarile la adresa securitatii statelor membre.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca se asteapta doua rezultate importante in urma summitului de la Lisabona: un acord cu privire la crearea unui sistem de aparare antiracheta pentru toti membrii Aliantei si o "resetare" a relatiei NATO-Rusia.

"Conceptul Strategic" ce urmeaza a fi adoptat pe pamant portughez este cel de-al saptelea din istoria NATO, organizatie ce a fost fondata in 1949, si va trebui sa raspunda exigentelor tututor celor 28 de mebri actuali. "Concept"-ul in vigoare dateaza din 1999, an in care NATO nu avea decat 16 membri.

Romania, satisfacuta de noua strategie

Presedintele Traian Basescu a declarat ca noua strategie a NATO, parafata de Anders Fogh Rasmussen, satisface per ansamblu exigentele Romaniei, dar a adaugat ca spera la imbunatatirea anumitor nuante.

Ministrul roman de Externe a precizat ca tara noastra doreste ca apararea antiracheta sa devina o componenta a apararii colective a Aliantei. Referindu-se la noile amenintari la adresa securitatii internationale, Teodor Baconschi a subliniat sustinerea Romaniei pentru includerea in cadrul conceptului de aparare colectiva al NATO a apararii antiracheta, precum si importanta dezvoltarii unor capacitati adecvate in domeniul securitatii energetice si cibernetice.

Articolul continuă după reclamă

Principalele puncte ale noului "Concept Strategic al NATO"

Conform proiectul noului "Concept strategic al NATO", Alianta trebuie sa castige razboiul din Afganistan, sa-si dezvolte legaturile cu Rusia, sa contracareze amenintarea reprezentata de rachetele iraniene si sa asigure securitatea celor 28 de membri ai sai.

Pe de alta parte, documentul este in favoarea mentinerii armelor nucleare americane in Europa, o mostenire de pe vremea "Razboiului Rece". Mai multe tari europene au cerut insa ca acestea sa fie retrase, sustinand ca bombele invechite nu mai servesc vreunui scop militar.

Fondata in 1948, pentru a contracara amenintarea unei invazii sovietice, Alianta Nord Atlantica ajunsa in ultimii ani la 28 de membri se afla in mijlocul unei crize de identitate, in contextul in care scopul sau initial a disparut la mai bine de 20 de ani de la caderea "cortinei de fier".

Fidel Castro, la un pas de retragere... Traian Basescu: "NATO nu va parasi Afghanistanul pana cand nu va avea control integral asupra teritoriului"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x