Ati ramas fara serviciu si cautati un loc de munca? Trebuie sa largiti aria explorarilor si sa priviti cu atentie spre Asia. In orice caz, asa reiese din rezultatele unui sondaj realizat, in ultimele trei luni ale anului trecut, de agentia internationala Manpower pe un esantion de 62.000 de angajatori.
Raspunsurile au fost folosite de expertii occidentali pentru intocmirea unui Top 10 al celor mai bune si mai proaste piete ale fortei de munca din lume din punctul de vedere al ofertei. Un fel de prognoza pentru 2010-2011.
Liderul ultimei categorii a fost proclamata Grecia, cu un indice de recrutare a fortei de munca de -10%, dublu fata de trimestrul anterior celui de referinta. Cu previziuni negative vizand crearea de noi locuri de munca figureaza numai cinci dintre statele analizate.
Alaturi de Grecia se regasesc Italia (-8%), unde somajul a atins 8,4% in luna iunie a acestui an, Spania (-4%), cu o rata a somajului de 20,3%, Irlanda (-3%), unde procentul celor fara loc de munca se ridica la 14,1%, si Cehia (-2%), care nu poate oferi ocupatie pentru 7,3% din populatia activa a tarii. Perspective sumbre se mentin, de asemenea, in Ungaria (nivelul somajului a atins 10,3%), Romania (7,4%), Franta (10,0%), Olanda si Marea Britanie. Ca insula a bunastarii europene din punctul de vedere al pietei fortei de munca apare Germania, cu un indice de +7%.
Cu toate ca au fost notate cu +4%, Statele Unite nu au fost incluse in categoria pietelor fara de speranta. Oricum, America ramane departe de liderul absolut al ratingului. Potrivit autorilor clasamentului, China este un fel de centru al angajarilor, cu +51%, urmata la o distanta rezonabila de India, cu +42%.
Eforturi suplimentare pentru reducerea somajului
Cu un calificativ de +9%, Japonia, a treia economie a lumii, dupa SUA si China, nu a intrat pe lista. Nu se regaseste nici Canada, careia i-a fost calculat un indice al ocuparii fortei de munca de 14%. In comentariul lor, expertii au estimat ca piata canadiana de resort isi va reveni in urmatorii 10 ani, avand in vedere potentialul industriei sale.
In acest context, revine involuntar in minte apelul lansat zilele trecute de directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care a cerut statelor lumii un plus de efort pentru reducerea somajului. In opinia lui, criza economica globala nu se va termina decat odata cu scaderea numarului celor fara serviciu.
Tot articolul, in Financiarul
SPECIAL: 15 septembrie, ziua care a schimbat lumea... Amenintare cu bomba la Turnul Eiffel...