Antena Căutare

Testamentul unui cardinal naste controverse: "Biserica Catolica a ramas in urma cu 200 de ani"

"Biserica Catolica a ramas in urma cu 200 de ani". Este declaratia, cu valoare de testament, a unuia din cei mai respectati cardinali ai Bisericii Catolice, care a murit vineri la varsta de 85 de ani. Fostul arhiepiscop de Milano, Carlo Maria Martini, a spus-o luna trecuta, intr-un interviu, care a fost insa publicat postum. Acesta a pledat, ani multi, pentru o Biserica mai deschisa.

"Biserica noastra a obosit. Oare ne-a cuprins teama, in locul curajului?" - astfel vorbea cardinalul Marini in ultimul sau interviu, publicat postum de ziarul Corriere della Sera. Inaltul prelat cerea Bisericii sa-si recunoasca erorile si sa faca schimbari radicale. El pleda pentru o atitudine mai generoasa fata de divorturi, respinse, in prezent, de catolici.

Declaratiile, care vor suscita, cu siguranta, dezbateri aprinse la Vatican, nu sunt surprinzatoare, deoarece cardinalul Marini nu s-a ferit niciodata sa abordeze subiectele cele mai delicate. Si, poate tocmai de aceea, era iubit si admirat de credinciosi.

Bun prieten cu Papa Ioan Paul al Doilea, cardinalul Marini avea sanse mari sa ocupe scaunul pontifical. Cardinalii l-au preferat insa pe actualul Papa, Benedict al Saisprezecelea, cu vederi mai conservatoare. Membru al ordinului iezuitilor, Carlo Maria Martini a fost rector al Universitatii pontificale inainte de a conduce, 22 de ani, arhiepiscopia din Milano.

El s-a retras in 2002, suferind de Parkinson, a petrecut cativa ani la Ierusalim si apoi a revenit in Italia. Corpul sau neinsufletit a fost depus in Domul din Milano, unde va fi si inmormantat. Deocamdata nu se stie daca la funeralii va asista si Papa, care l-a vizitat acum cateva luni pe cardinalul Marini la Milano.

foto: Hepta.ro

Triunghi amoros: Francois Hollande, intre sotie si amanta... Aproape 10.000 de turisti care au vizitat un parc national din SUA ar putea fi contaminati cu un virus mortal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x