Antena Căutare

The Economist: Coruptia din scolile romanesti nu este inclusa in mecanismul de monitorizare al UE

Coruptia din scolile romanesti, care nu este inclusa in mecanismul de monitorizare al Comisiei Europene, reprezinta o ilustrare a dificultatilor de eliminare a acestui fenomen, se arata pe blogul The Economist, intr-o postare care analizeaza situatia Romaniei si a Bulgariei cu privire la aderarea la spatiul Schengen.

"Acum doua saptamani s-au afisat rezultatele la Bacalaureat, care nu au fost deloc multumitoare. Urmand un plan care viza eliminarea copiatului cu ajutorul unor camere de supraveghere instalate in centrele de examinare, rata de promovare a scazut dramatic. Mai mult de jumatate dintre elevii care au sustinut examenul au picat, in conditiile in care acum doi ani rata de promovabilitate a fost peste 80%. In unele scoli, nici macar un elev nu a promovat"


In perioada comunista, Romania se mandrea cu calitatea sistemului de invatamant, dar "in mod sigur nu mai este in pozitia sa faca acest lucru", comenteaza ziarul. "Dar aceasta nu este neaparat o veste proasta, desi toata lumea stia ca ratele mari de promovabilitate din anii anteriori erau nerealiste, acestea ofereau Guvernului o scuza pentru inactiune. Testul urmeaza de acum inainte, daca va exista determinarea de a merge mai departe", adauga "The Economist".

Instalarea camerelor de luat vederi la examen a vizat un simptom, nu o cauza, pentru ca toata lumea stia despre copiatul endemic, se mai arata pe blogul in cauza. "Se stia de asemenea ca unii dintre profesori distribuiau raspunsurile inaintea testelor, daca parintii plateau o mica atentie, sau dadeau meditatii (desi a devenit ilegal). In 2010, 26 de profesori au fost acuzati de Directia Generala de Anticoruptie ca au acceptat mita in valoare de 150.000 de euro de la parinti. Dar viziunea populara, afirma Jonathan Scheele, fost director al delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti este ca daca merge la politicieni, de ce n-am putea si noi?", comenteaza ziarul.

Putini romani talentati vor sa intre in sistemul de invatamant, care este foarte prost platit, si cu o profesie cu un prestigiu atat de scazut. "Acest semnal de trezire in legatura cu starea sistemului de educatie a fost foarte strident si neplacut, dar oamenii inca mai refuza sa-l ia in serios", afirma un consultant OECD, citat de "The Economist", care comenteaza ca acelasi lucru poate fi spus si despre angajamentul de reducere a coruptiei si de implementare a legislatiei UE.

Citeste si Jurnalul

Chinezii ar putea folosi arme cu radiatii intr-un eventual conflict cu SUA, privind Taiwanul... VIDEO! China: Coada de 100 de kilometri pe o autostrada, din cauza lucrarilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x