Antena Căutare

Traian Basescu, pus la zid de oficiali rusi: "Nerusinata bravada"

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova protesteaza dur fata de declaratiile lui Traian Basescu referitoare la evenimentele din 1941. Reprezentantii Ministerului rus de Externe au declarat ca sunt contrariati de declaratia presedintelui potrivit careia si el ar fi ordonat trupelor sa treaca Prutul pentru a ataca URSS in 1941.

UPDATE 18.40: Reactia MAE: Este nepotrivit si violent limbajul oficialului rus la declaratiile lui Basescu

UPDATE 18.20: Basescu, despre reactia MAE rus: Unde e supararea, URSS nu mai exista

UPDATE 17.45: Retrospectiva declaratiilor lui Traian Basescu despre Rusia

UPDATE 16.50: Ponta despre reactia Rusiei la declaratiile lui Basescu: E un gest corect, pentru un gest incorect

Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevich, Traian Basescu a justificat astfel agresiunea armatei germane impotriva Uniunii Sovietice.

Presedintele roman a provocat o furtuna de indignare in cadrul Ministerului rus de Externe, dupa ce a declarat ca in 1941 ar fi trimis si el soldati romani sa lupte impotriva Uniunii Sovietice. Diplomatii rusi au clasificat declaratia liderului roman drept o sustinere nerusinata a lui Hitler, arata newsru.com.

Oficialii rusi considera ca declaratiile presedintelui Basescu „profaneaza memoria milioanelor de victime ale fascismului" si solicita ca afirmatiile „sa primeasca o evaluare adecvata" din partea Europei civilizate.

Ministerul rus de Externe: "
Rusia este contrariata de declaratiile presedintelui potrivit carora si el ar fi ordonat trupelor sa treaca Prutul pentru a ataca URSS in 1941. Traian Basescu a justificat agresiunea armatei germane impotriva Uniunii Sovietice. O asemenea declaratie, facuta intr-o zi in care s-a comemorat implinirea a 70 de ani de la inceputul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, in care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de vieti, nu poate fi explicata nici de conjunctura politica interna, nici de referirile la intrebarile provocatoare ale jurnalistilor."

Traian Basescu a facut declaratiile care i-a scandalizat pe rusi intr-o emisiune de la B1 Tv. In cadrul aceluiasi interviu, Traian Basescu l-a atact si pe regele Mihai si a declarat ca decizia regelui de a abdica a fost "un act de tradare".

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce...

Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?",
a comentat Basescu.

Vezi declaratiile sefului statului inciminate de oficialii rusi!



Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, presedintele a spus ca nu retracteaza ceea ce a afirmat despre Regele Mihai, explicandu-si pozitia printr-o paralela intre un sef de stat si un comandant de nava si mentionand ca acestea sunt "meserii" in care nu se abandoneaza echipajul.




Sursa: antena3.ro

Foto: Intactimages

Jumatate dintre congresmenii americani sunt milionari! Vezi ce avere au!... Europa, in criza: Greva generala in Marea Britanie, noi masuri de austeritate, in Italia si Portugalia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x