Antena Căutare

Trei foşti conducători ai grupului Tepco, achitaţi cu privire la consecinţele catastrofei nucleare de la Fukushima

Trei foşti conducători ai grupului Tepco au fost achitaţi joi de Tribunalul din Tokyo, care a stabilit că ei nu pot fi găsiţi vinovaţi de consecinţele catastrofei nucleare de la Fukushima, în urma tsunamiului uriaş din 2011, relatează AFP.

Trei foşti conducători ai grupului Tepco au fost achitaţi joi de Tribunalul din Tokyo, care a stabilit că ei nu pot fi găsiţi vinovaţi de consecinţele catastrofei nucleare de la Fukushima, în urma tsunamiului uriaş din 2011, relatează AFP.

”Inculpaţii sunt cu toţii nevinovaţi”, a declarat judecătorul enunţând verdictul, la începutul şedinţei.

”Incredibil”, a exclamat o persoană în public.

Iar judecătorul a continuat: ”deliberările au vizat faptul de a afla dacă a existat un anumit nivel de predicţie” a unui tsunami uriaş, pentru a defini dacă acuzaţia de neglijenţă care a antrenat moartea este calificată sau nu.

Articolul continuă după reclamă

Apoi cele câteva sute de persoane aşezate în băncile publicului au rămas tăcute, la fel ca cei trei achitaţi, pe timpul citirii motivării verdictului.

Cinci ani de închisoare cu executarea au fost ceruţi împotriva fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al Tokyo Electric Power (TEPCO) de la momentul dramei, Tsunehisa Katsumata (79 ani) şi contra a doi foşti doi CEO, Sakae Muto (69 ani) şi Ichiro Takekuro (73 ani).

LATEST: 3 former Tepco executives were found not guilty over the 2011 Fukushima disaster in Japan.

More :

— Bloomberg TicToc (@tictoc)

Potrivit petenţilor, aceşti lideri dispuneau, înainte de dramă, de informaţii cu privire la un risc de tsunami care depăşea capacitatea de rezistenţă a centralei, însă ei nu au acţionat în consecinţă.

Aceşti trei foşti conducători ai operatorului Centralei Nucleare Fukushima Daiichi, devastată de tsunami la 11 martie 2011, sunt singurele persoane fizice judecate în cadrul acestui sinistru, cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl, în URSS, în 1986.

INDIGNAREA GREENPEACE

Procedurile împotriva lor aveau la bază decesul a 44 de pacienţi ai Spitalului Futaba, situat la câţiva kilometri de centrală, după evacuarea lor de urgenţă, în urma tsunamiului, în condiţii extreme, cu un autobuz care s-a învârtit timp de câteva ore. În cazul persoanelor în vârstă, această probă s-a dovedit fatală.

Procurorii au refuzat, în două rânduri, să angajeze urmăriri contra conducătorilor Tepco, argumentând că elementele dosarului erau insuficiente. Însă o reexaminare a cazului, în 2015, de către un panel de cetăţeni - o procedură puţin utilizată în Japonia - a tranşat în favoarea unui proces penal.

”Sistemul juridic al Japoniei a eluat încă o dată să apere drepturile a zeci de mii de cetăţeni atinşi de dezastrul nuclear de la Fukushima Daiichi din 2011”, a reacţionat imediat organizaţia ecologistă Greenpeace într-un comunicat.

În cursul procesului, Katsumata a declarat că el nu era mplicat zilnic în deciziile cu privire la siguranţă şi că se baza pe munca subordonaţilor săi însărcinaţi cu aceste probleme.

Tepco nu a angajat lucrări pentru a proteja instalaţia înainte să aibă loc, în larg, un puternic cutremur de magnitudinea 9, care a provocat valul uriaş ce avea să acopere grupurile de electrogen ale centralei, să oprească răcirea combustibilului nuclear şi să provoace fisiunea.

ACŢIUNILE TEPCO PE PROFIT

Tsunamiul a cauzat moartea a 18.500 de oameni în nord-estul Japoniei, însă accidentul nuclear nu a făcut vreo victimă imediat.

Cu toate acestea, el este responsabil în mod indirect de câteva de mii de ”decese legate”, recunoscute de către autorităţi ca morţi cauzate de degradarea condiţiilor de viaţă a persoanelor evacuate.

Dezastrul a obligat zeci de mii de locutori să-şi abandoneze casele situate în apropierea centralei. Mulţi dintre ei sunt instalaţi, în continuare, în alte regiuni ale ţării, neputând sau preferând să se întoarcăă acasă, de teama radiaţiilor.

Aceasta este prima oară când sunt judecate persoane în penal în acest caz, însă statul japonez şi grupul Tepco au fost deja sancţionaţi de justiţie în diverse rânduri, în urma a numeroase plângeri în nume colectiv.

În septembrie 2017, grupul Tepco a fost găsit vinovat de accidentul nuclear şi condamnat la o amendă simbolică, de către un tribunal local.

Cu şase luni mai înainte, altă instanţă a condamnat atât Tepco, cât şi statul japonez de neglijenţă în acest dosar, însă şi în acest caz amenda a fost simbolică.

Tepco indemnizează victimele dramei de ani de zile, primind bani dintr-un fond înfiinţat în mod special în acest sens şi alimentat de stat şi ansamblul companiilor japoneze de electricitate.

Investitorii au apreciat că este vorba despre o veste bună pentru Tepco, ale cărei acţiuni s-au apreciat cu 2,5% după anunţarea verdictului.

Sursa : news.ro

Mii de oameni cer ca „definiţiile sexiste” ale cuvântului femeie să fie eliminate din dicţionare Oxford... Ambuteiaje la Kiev, în urma ameninţărilor unui bărbat de a arunca în aer un pod...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x