- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
”Vreau un proces imediat”, a scris miliardarul american pe Twitter joi, după ce a devenit miercuri al treilea preşedinte al Statelor Unite inculpat în mod oficial de Camera Reprezentanţilor, denunţând o ”HĂRŢUIRE PREZIDENŢIALĂ”.
Camera a adoptat miercuri prin vot inculparea sa (”impeachment”) cu privire la ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea bunului mers al Congresului” în scandalul ucrainean.
Însă dezbaterile şi rezultatul au reflectat disensiuna extremă a clasei politice, iar dincolo de ea a unei ţări în care acest preşedinte sparge toate codurile şi alimentează toate controversele - aproape toţi democraţii, majoritari în Camra inferioară a Congresului au aprobat trimiterea acestuia în judecată, pe când toţi republicanii i s-au opus.
”100% dintre voturile republicane. Despre asta vorbesc oamenii. Republicanii sunt uniţi ca niciodată!”, şi-a exprimat entuziasmul Donald Trump, care a ştiut să unească în jurul său un partid care-i era mai degrabă ostil la intrarea sa zgomotoasă în politică.
El a anunţat apoi că unul dintre cei trei aleşi democraţi care au votat împotriva inculpării sale, Jeff Van Drew, a trecut în Partidul Republican. Alături de el, în Biroul Oval, transfugul şi-a promis ”susţinerea neclintită” faţă de preşedinte.
Fostul magnat în domeniul imobiliar vrea să transforme această unitate într-o forţă, în momentul înfruntării unui proces care se poate dovedi umilitor şi, mai ales, unei campanii în vederea realegerii sale la 3 noiembrie 2020.
Republicanii controlează Senatul care este însărcinat, potrivit Constituţiei, să-l judece.
În acest proces mai degrabă politic decât judiciar care este "impeachment"-ul, se angajează altă înfruntare aprigă în vederea stabilirii regulilor viitorului proces.
”RESTABILIREA DREPTĂŢII”
Şeful taberei prezidenţiale în Senat, Mitch McConnell, nu a făcut un mister din intenţia de a se coordona cu Casa Albă pentru a-l achita rapid pe Donald Trump.
Camera a efectuat ”ancheta de destituire cea mai precipitată, cea mai puţin completă şi cea mai nedreaptă din istoria modernă a Statelor Unite”, a protestat el joi. ”Senatul trebuie acum să restabilească dreptatea”.
Ca pentru a consolida sentimentul unei confruntări între două blocuri, şeful senatorilor democraţi Chuck Schumer a deturnat vorbele lui Mitch McConnell pentru a-i reproşa că pregăteşte ”procesul de destituire cel mai precipitat, mai puţin complet şi mai nedrept din istoria modernă a Statelor Unite”.
În joc este durata şi mai ales numărul şi identitatea martorilor care vor fi chemaţi să se exprime sun jurământ în audieri care ar putea avea loc în ianuarie.
Miercuri seara, preşedinta democrată a camerei reprezentanţilor Nancy Pelosi a sugerat că ar putea să nu trimită imediat în Senat cele două articole de lege care îl inculpă pe Donald Trump.
Gestul său este interpretat drept o voinţă de a exercita presiuni asupra republicanilor pentru ca ei să accepte să convoace anumiţi martori-cheie - precum secretarul general al Casei Albe Mick Mulvaney şi fostul consilier în problemede securitate naţională John Bolton.
”Suntem în impas cu privire la detaliile logistice”, a confirmat Mitch McConnell.
”OAMENII PREŞEDINTELUI”
”Pelosi îşi dă seama că «impeachment»-ul ei fals este pateric în aşa măsură că-i este frică să-l prezinte în Senat”, a ironizat preşedintele.
”Însă mingea este în terenul Senatului”, a declarat el. În opinia sa, ”dacă democraţii-care-nu-fac-nimic hotărăsc, în marea lor înţelepciune, să lase scaunul gol, ei vor pierde prin neprezentare!”.
Chuck Schumer a apreciat că liderilor republicani le este ”frică de martori şi de documente”. ”Dosarul preşedintelui să fie el oare atât de slab încât niciunul dintre oamenii preşedintelui să nu poată să-l apere sub jurământ?”, a întrebat el.
Această bătălie cu privire la procedură aproape a trimis în plan secund, în ultimele zile, fondul cazului.
Este vorba despre şantajul reproşat lui Donald Trump, acuzat că a exercitat presiuni asupra Ucrainei prin blocarea unuiajutor militar crucial, cu scopul ca aceasta să anunţe anchete anticorupţie împotriva fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, favorit în a-l înfrunta în cursa la fotoliul de la Casa Albă.
Trump respinge în bloc aceste acuzaţii, însă ele îl trimit într-un proces de-acum, un oprobiu la care au fost supuşi doar Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999 până în prezent. Republicanul Richard Nixon, împotmolit în scandalul Watergate, a demisionat în 1974, înainte să fie inculpat şi înaintea unei destituiri sigure.
Sursa : news.ro
Candidaţii democraţi în alegerile primare îl atacă pe Trump în a şasea dezbatere şi se atacă pe tema banilor în politică... Brexitul lui Johnson revine în Parlament...