- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La o zi după ce miniştrii de Externe din Marea Britanie, Germania şi Italia au condamnat planurile Turciei de a trimite personal militar la Tripoli, premierul Fayez al-Serraj a făcut o vizită scurtă la Bruxelles, pentru a se întâlni cu oficiali UE şi cu ministrul de Externe al Germaniei, după ce planurile de a efectua o vizită la Tripoli au fost considerate prea periculoase.
Uniunea Europeană, care vrea să evite să fie lăsată pe margine, puterile străine concurând pentru influenţă şi acces la gazele naturale din Libia, l-a presat pe Serraj să lucreze pentru un armistiţiu, pe fondul intensificării conflictului dintre administraţia din vestul ţării şi rivalii acesteia din est.
Miza este mare - anarhia existentă în ultimii ani în Libia, stat membru al OPEC, i-a perturbat producţia de petrol, a alimentat migraţia clandestine în Europa şi a făcut loc extremiştilor islamişti.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a spus lui Serra că ”nu există o soluţie militară”, în timp ce ministrul gemran de Externe, Heiko Maas, a spus că trebuie prevenit ca în Libia să se declanşeze un război civil de tipul celui din Siria.
”Dorim să evităm ca Libia să devină scena unor războaie de proximitate”, a afirmat Maas, referindu-se la planurile Turciei pentru acordarea de sprijin militar lui Serraj şi sprijin rusesc pentru rivalul din est al premierului, Khalifa Haftar.
“Libia nu poate deveni o a doua Sirie, aşa că trebuie să se intre rapid într-un proces politic, un acord pentru o încetare efectivă a focului şi un embargou al armelor”, a spus Maas, adăugând că vrea organizarea la Berlin a unui summit referitor la Libia, în următoarele săptămâni.
La o întâlnire separată a NATO referitoare la Libia, ambasadorii l-au presat pe reprezentantul Turciei din cadrul alianţei să nu trimită trupe în această ţară, au spus diplomaţii aliaţi. Turcia afirmă că desfăşurarea de trupe a fost solicitată de guvernul condus de Serraj.
Libia este afectată de un conflict între facţiuni, după înlăturarea, printr-o revoltă sprijinită de NATO, a dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011.
Haftar, care a fost general în armata lui Gaddafi şi ale cărui forţe controlează cea mai mare parte din estul şi sudul Libiei, face o nouă încercare de a captura Tripoli, capitala ţării situată în nord-vest. Haftar ar putea fi invitat şi el la Bruxelles, potrivit diplomaţilor.
Michel a adăugat că i-a mai spus lui Serraj că acordul recent pentru crearea unei zone economice libere de la ţărmul Turciei din sudul Mediteranei până la coasta de nord-est a Libiei.
Ankara afirmă că acordul are rolul să îi protejeze drepturile în conformitate cu legislaţia internaţională şi că este deschisă să semneze acorduri similare cu alte state, pe baza împărţirii echitabile a resurselor.
Michel afirmă în schimb că acordul ”încalcă drepturile suverane alte unor state terţe şi că nu respectă legea Mărilor a Naţiunilor Unite.
Grecia şi Cipru consideră că acordul are rolul să le distrugă dezvoltarea exploatării gazelor în estul Mediteranei şi să destabilizeze rivalii.
Sursa : news.ro
Carlos Ghosn afirmă în prima sa conferinţă de presă susţinută după fuga din Japonia că a fost tratat cu brutalitate de p... Incendiile din Australia s-au amplificat. Autoritățile au emis noi ordine de evacuare...