Acum un an, la 7 aprilie in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau a avut loc o actiune de protest organizata de tineri impotriva rezultatului scrutinului parlamentar de la 5 aprilie, care a scos invingator Partidul Comunistilor.
Deoarece mass-media erau controlate aproape in totalitate de guvernarea comunista, tinerii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare din reteaua internet.
"Daca nu ai votat pentru PCRM, ia o lumanare si iesi in strada!!! Ne vedem la ora 18:00, la monumental lui Stefan cel Mare!".
Pe fondul senzatiei ca alegerile au fost fraudate masiv in favoarea comunistilor, la 6 aprilie, dimineata, tinerii si-au transmis acest mesaj pe toate caile posibile, inclusiv prin SMS. A doua zi a avut loc pogromul.
Peste o suta de provocatori mascati au fost infiltrati in multimea de protestatari pasnici adunati in centrul Chisinaului la ceea ce ei au numit "zi de doliu national". Protestul a fost deturnat!
In timpul zilei, politia a intervenit haotic, provocand multimea. In consecinta, cladirile Presedintiei si Parlamentului au fost devastate. Pe cladirea Presedintiei a fost arborat tricolorul romanesc, iar aceasta i-a servit temei ex-presedintelui comunist, Vladimir Voronin, sa acuze Romania si opozitia de atunci din Republica Moldova de tentativa de lovitura de stat. Ambasadorul Romaniei a fost expulzat, iar Moldova si-a inchis hotarele si a introdus regim de vize pentru cetatenii romani.
In noaptea de 7 aprilie 2009, un grup de tineri ramasese in Piata Marii Adunari Nationale sa protesteze in continuare. La miezul noptii, Brigada cu destinatie speciala "Fulger" a intervenit in forta, utilizand armele. In centrul Chisinaului a avut loc un masacru care a durat 15 minute si care s-a soldat cu decese. Ulterior, pana dimineata si a doua zi, tinerii erau prinsi de pe strada, transportati in comisariatele de politie, batuti si somati sa recunoasca prin semnatura ca ar fi participat la "tentativa de lovitura de stat".
Desi pe fonul acelor evenimente, la 29 iulie 2009, ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate au venit la putere fortele democratice, pana acum dosarul "7 aprilie" ramane nefinisat. Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, si ex-comisarul Chisinaului, Vladimir Botnari, s-au ales cu dosare penale pentru neglijenta in serviciu, dar vinovatia lor inca nu a fost dovedita in instanta.
Ex-presedintele Vladimir Voronin, care a recunoscut ca a coordonat personal actiunile politiei in acele zile, este acum deputat cu imunitate. Pana saptamana trecuta, politistii suspectati ca ar fi participat la masacrul din Piata Marii Adunari Nationale si din comisariatele de politie se aflau inca in functie. Culmea, unii dintre ei fusese avansati de actuala guvernare.
Cu riscul de a zdruncina alianta de guvernare, saptamana trecuta presedintele interimar al Republicii Moldova, liderul PL, Mihai Ghimpu, si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL, au prezentat la o conferinta de presa imagini de pe camerele de supraveghere instalate pe cladirea Guvernului.
In acele imagini se vede clar cum este omorat de politisti protestatarul Valeriu Boboc, iar alti tineri sunt batuti si aruncati in masini cu remorci ale Ministerului de Interne. Pana acum, noile autoritati evita sa spuna cine a dat, in noaptea de 7 spre 8 aprilie, ordin politiei sa intervina in forta impotriva celor aproximativ 70 de tineri ramasi in centrul Chisinaului. Desi ex-presedintele Vladimir Voronin a recunoscut public ca a coordonat personal actiunile politiei in acele zile, pana la aceasta ora, in Parlamentul Republicii Moldova nu exista un demers al procurorului general de ridicare a imunitatii deputatului Voronin, pentru a putea fi trimis in judecata.
Tot articolul, in Jurnalul National
A vrut sa-si coafeze si masina!... Studiu: Vaccinul impotriva gripei sezoniere predispune la contractarea virusului AH1N1...