Antena Căutare

Uniunea Europeană şi Marea Britanie intră în bătălia de după Brexit

Uniunea Europeană şi Regatul Unit se lansează luni în bătălia post-Brexit, afişându-şi liniile roşii ale viitoarei relaţii, care rămâne de construit prin negocieri aprige - şi deja tensionate, relatează AFP.

Cele două părţi urmează să se pună de acord asupra viitoarei arhitecturi a acestei relaţii - mai ales comerciale, nucleul dur al discuţiilor.

”Accesul la pieţele noastre va fi proporţional cu angajamentul britanicilor de a respecta un anumit nunăr de reguli”, a amintit luni, la postul de radio France Inter negociatorul-şef UE Michel Barnier, subliniind că nu va exista un acord comercial dacă nu va exista un acord cu privire la pescuit.

Acesta este un avertisment direct adresat premierului Boris Johnson, care urmează să enunţe dreptul ţării sale de a se elibera de reglementările UE, potrivit unor fragmente dintr-un discurs foarte aşteptat, luni, cu privire la viziunea sa a Regatului Unit după divorţ.

”Nu este nevoie de un acord de liber-schimb care implică acceptarea reglementărilor UE în domeniul concurenţei, subvenţiilor, protecţiei sociale, mediului sau altele”, urmează să declare Johnson.

RITM SUSŢINUT

Sporind dificultatea acestei înfruntări, aceste negocieri urmează să aibă loc într-un ritm susţinut, având în vedere că Boris Johnson refuză să prelungească perioada de tranziţie, în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Or în această perioadă - care se încheie la 31 decembrie - urmează să aibă loc negocierile.

Michel Barnier dezvăluie la rândul său luni prevederile mandatului său de negociere, care stabileşte priorităţile şi liniile roşii ale UE.

Blocul se teme cel mai mult de apariţia unei economii dereglementate la poarta sa.

Negociatorul-şef UE cunoaşte deja obstacolele dosarului, întrucât el a negociat - timp de peste doi ani - tratatul Brexitului care prevede modalităţile divorşului.

Mandatul său de negociator ar urma să fie aprobat abia la sfârşitul lui februarie de către statele memebre UE, iar negocierile să se deschidă oficial abia la începutul lui martie.

În acest foarte scurt timp, nu urmează să fie tratate toate subiectele dintre UE şi Regatul Unit - devenit ţară terţă -, iar Bruxellesul a stabilit priorităţi.

Negocierile vor viza în principal parteneriatul economic, mai ales acordul de liber-schimb, problemele de securitate şi dispozitivul juridic prevăzut în vederea soluţionării litigiilor.

Pentru europeni, accesul pe piaţa unică a continentului - cu 440 de milioane de consumatori - va fi condiţionat de respectarea normelor sanitare, de mediu, sociale şi fiscale, fără a le uita pe cele cu privire la ajutoarele de stat acordate întreprinderilor.

Această piaţă este crucială pentru Londra, pentru că UE rămâne primul său partener comercial.

Europenii vor să poarte negocieri în paralel asupra tuturor subiectelor, pentru a limita riscul unor disensiuni de pe urma cărora britanicii ar putea trage profit.

PESCUITUL, VITAL PENTRU MAI MULTE STATE

Pescuitul, asupra căruia cele două părţi au promis să se înţeleagă până la 1 iulie, va fi unul dintre subiectele ultrasensibile ale negocierilor.

Pescarii din mai multe state membre, precum Franţa şi Danemarca, sunt dependenţi de apele britanice. Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi.

La rândul său, Boris Johnson a subliniat că ”reluarea constrolului” acestor ape cu peşte este de primă importanţă şi a promis ”o nouă politică de pescuit naţional fantastică”.

Pescuitul ar putea constitui o monedă de schimb în aceste negocieri, de exemplu în privinţa accesului pe continent al serviciilor financiare britanice, cruciale pentru cartierul financiar City din Londra.

Franţa va fi ”extrem de vigilentă” cu privire la această problemă, a avertizat Parisul.

Un prim bilanţ urmează să fie întocmit la sfârşitul lui iunie, ceea ce ar permite o evaluare a riscului unui ”no deal” - un spectru care va continua să planeze, prin consecinţele sale dezastruoase - asupra discuţiilor.

Sursa : news.ro

Încep alegerile primare democrate în vederea desemnării contracandidatului lui Trump în alegerile prezidenţiale de la 3 ... Statul Islamic revendică atacul cu cuţitul de la Londra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x