Antena Căutare

UPDATE! A doua zi de violente in Grecia. Parlamentul a votat austeritatea!

Noi confruntari au avut loc, in aceasta dimineata, la Atena, intre un grup de manifestanti si politisti, care au folosit gaze lacrimogene impotriva lor, cu cateva ore inainte de votul asupra proiectului de buget de austeritate din Parlament, relateaza AFP.

UPDATE 16.10: Parlamentul elen a votat planul de austeritate. 155 de parlamentari au votat "pentru" si 138 "impotriva". Prin urmare, Grecia va primi cele 12 miliarde de euro de la FMI si UE, bani despre care se spune ca vor scoate tara din situatia in care se afla. Manifestantii furiosi au luat cu asalt cladirea Ministerului elen de Finante.

Principalele prevederi ale planului de austeritate:

- scaderea salariilor bugetarilor cu pana la 30%

- cresterea vastei de pensionare de la 61 la 65 de ani

- TVA marit la 23%

- introducerea unei taxei de solidaritate de 1-5% din venit

- cresterea accizelor de combustibili, tutun si alcool

UPDATE 14.05: Ciocniri violente la Atena intre politisti si manifestantii care se opun noilor masuri de austeritate. Mai multe persoane au fost ranite dupa ce anarhistii eleni au atacat fortele de ordine ce apara Parlamentul cu bate, pietre si, chiar, fumigene. Politistii au intervenit prompt cu bastoane de cauciuc si gaze lacrimogene

Parlamentul elen voteaza astazi masurile de austeritate si nimeni nu se asteapta la liniste pe strazi.

In Grecia, 40% dintre tineri sunt someri, iar masurile de austeritate nu le dau nicio speranta. Europa intreaga este insa cu ochii pe parlamentarii eleni care astazi trebuie aleaga daca isi asculta poporul sau sacrifica oamenii pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Opozitia elena nu pare dispusa sa voteze in favoarea pachetului legislativ. Iar socialistii aflati la putere sunt in dificultate, pentru ca au o majoritate firava, de 155 din 300 de parlamentari. 2 dintre ei au spus insa ca vor vota impotriva.



Votul in Parlament asupra acestui proiect de austeritate plurianual este crucial pentru continuarea ajutorului financiar international pentru Grecia, dar si pentru zona euro, care va fi in pericol in caz de esec.

Ieri, au avut loc mai multe confruntari intre miile de manifestanti si politie, in urma carora cel putin 37 de persoane au fost ranite si alte 14 au fost retinute de fortele de ordine. Scutierii au facuz uz de gaze lacrimogene asupra manifestantilor stransi in centrul Atenei.

Zeci de mii de oameni au protestat impotriva noilor masuri de austeritate. "NU masurilor de mizerie sociala, ajunge pana acum, nu mai vrem!", se putea citi pe o pancarta, in fata sediului confederatiei din domeniul privat, GSEE, in centrul Atenei.

Strigand "Proiectul de lege nu va trece", manifestantii au defilat, ieri dupa-amiezii, pana la Piata Syntagma, in fata Parlamentului, unde si-au instalat tabara, de peste o luna, "indignatii", o miscare populara lansata in mai, in Spania, care s-a raspandit si in Grecia. Cu doua ore inainte, aproximativ 4.000 de membri ai Frontului Muncitorilor (Sindicatul Pame, procomunist) au defilat, de asemenea, pana la Piata Syntagma, potrivit AFP.


Importante forte de politie, al caror numar se ridica la aproximativ 4.000, potrivit autoritatilor, erau mobilizate in centrul capitalei, pentru a escorta defilarile manifestantilor, blocand traficul rutier in centrul Atenei.


Transportul, blocat in Atena

In Grecia este a doua zi de greva generale, care se traduce prin intreruperi ale alimentarii cu energie electrica si anularea de zboruri ale avioanelor. In afara metroului, transportul in comun de la Atena nu functioneaza, strazile, in afara Pietei Syntagma, a Parlamentului, sunt relativ goale, multi oameni renuntand la lucru.

"Credem ca aceste masuri sunt proaste pentru muncitori, in general. Scad salariile, scad pensiile, scad serviciile sociale", a declarat pentru France Presse un angajat al portului si membru al sindicatului din sectorul privat al angajatilor din Pireu.

Sunt inchise si bancile, spitalele functioneaza cu personal redus, iar jurnalistii au intrerupt lucrul timp de cinci ore in cursul dupa-amiezii, ceea ce a afectat jurnalele radiotelevizate si site-urile Internet.

Luni, Papandreou a declarat ca numai programul de austeritate evaluat la 28 de miliarde de euro pe care l-a propus guvernul sau va pune din nou Grecia pe picioare. Daca Guvernul pierde, UE si FMI ar putea bloca ultima transa din imprumutul promis Greciei, care ar putea ramane fara bani in cateva saptamani.



sursa: Jurnalul

foto: EPA/ INtact Images

VIDEO! Un egiptean s-a bagat in gura leului de dragul turismului national... IMAGINI SOCANTE! Un avion Antonov se prabuseste peste o zona locuita din Congo. Cel putin 23 de morti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x