Antena Căutare

UPDATE: Bilanțul a crescut la 50 de morți / Atac sângeros în Turcia! Cel puţin 30 de morţi şi 100 de răniţi, în urma unei explozii

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte aproape 100 au fost rănite sâmbătă seara la Gaziantep, un oraş din sud-estul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, într-un atac despre care preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmă că a fost "probabil" comis de gruparea Statul Islamic.

UPDATE: Bilanțul a crescut la 50 de morți, în urma atacului comis sâmbătă la Gaziantep, în sud-estul Turciei, a anunţat guvernatorul provinciei, potrivit presei străine, citată de news.ro.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte aproape 100 au fost rănite sâmbătă seara la Gaziantep, un oraş din sud-estul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, într-un atac despre care preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmă că a fost "probabil" comis de gruparea Statul Islamic.

Guvernatorul provinciei, Ali Yerlikaya, a declarat în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru postul CNN-Turk că bilanţul a ajuns la cel puţin 30 de morţi şi 94 de răniţi. Yerlikaya a evocat anterior "un atac terorist teribil", care ar fi fost comis de un kamikaze "în timpul unei nunţi".

"Condamnăm trădătorii care au organizat şi comis acest atac", a anunţat guvernoratul provinciei într-un comunicat. Recep Tayyip Erdogan a arătat cu degetul, duminică dimineaţa, către Statul Islamic. Citat într-un comunicat, şeful statului a declarat că nu face "nicio diferenţă" între predicatorul în exil Fethullah Gülen, pe care-l acuză că a urzit tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi gruparea jihadistă Statul Islamic, "probabil autorul atacului de la Gaziantep".

Articolul continuă după reclamă

"Ţara noastră nu poate decât să reitereze un singur şi acelaşi mesaj celor care ne atacă: veţi eşua!", afirmă el.

Un oficial turc a declarat că nunta "se desfăşura în aer liber" într-un cartier din centrul Gaziantepului, cu o importantă populaţie kurdă, ceea ce consolidează speculaţiile despre un atac jihadist. Numeroşi kurzi participau la nuntă, unde erau prezente numeroase femei, dar şi copii. "Mulţi kurzi şi-au pierdut viaţa", a deplâns partidul prokurd HDP, care a condamnat atacul, într-un e-mail.

Erdogan a apreciat, de asemenea, că autorii atacului aveau ca obiectiv să semene disensiuni între diverse grupuri etnice care trăiesc în Turcia. Unii dintre jihadişti îi consideră pe kurzi inamici. În Siria vecină, miliţii kurde luptă împotriva Statului Islamic.

Televiziunile au transmis imagini cu un cortegiu de ambulanţe care sosea la faţa locului, unde corpuri zăceau pe jos şi erau acoperite cu pânze albe.Persoane au venit la faţa locului, agitau steagul turce şi strigau "ţara nu poate să fie divizată!". Alte persoane au încercat să le smulgă steagurile, iar poliţia a tras focuri de armă în aer pentru a le dispersa.

Ca la fiecare atac major, autorităţile turce au interzis difuzarea de imagini în direct de către televiziuni şi pe reţele de socializare. Vicepremierul Mehmet Simsek, care este deputat din Gaziantep, a catalogat "barbar să ataci o nuntă". "Obiectivul terorii este să îngrozească oamenii, însă noi nu vom accepta acest lucru", a declarat el pentru televiziuni.

Sud-estul şi estul Turciei au fost zguduite la mijlocul săptămânii de trei atacuri care s-au soldat cu 14 morţi, atribuite de către Ankara PKK. Gherila kurdă pare, după un relativ armistiţiu în urma puciului eşuat de la 15 iulie, că a reluat o campanie intensă de atacuri vizând ţinte ale forţelor de securitate.

Turcia este zguduită de peste un an de o serie de atacuri foarte sângeroase, atribuite Statului Islamic sau PKK, inclusiv la la Ankara şi Istanbul - oraş vizat la sfârşitul lui iunie de un atac pe aeroportul Atatürk.

Explozia de la Gaziantep a avut loc în contextul în care premierul Binali Yildirim a anunţat sâmbătă că Turcia doreşte să joace un rol "mai activ" în soluţionarea crizei din Siria, cu scopul de a "face să înceteze baia de sânge".

"Că-l iubim sau nu, al-Assad este în prezent unul dintre actorii" războiului din această ţară şi este posibil să "i se vorbească despre tranziţie", a spus Yildirim, excluzând însă ca Turcia să facă acest lucru.

"Noi credem că PKK, Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) şi al-Assad nu ar trebui să facă parte din viitorul Siriei", a declarat el, adăugând că Turcia, Iranul, Rusia şi Statele Unite ar trebui să acţioneze împreună în vederea ajungerii la o soluţie.

Premierul turc a făcut aceste declaraţii în contextul în care Ankara s-a reconciliat cu Rusia şi şi-a accelerat contactele cu Iranul, printr-un schimb de vizite ale şefilor diplomaţiilor turcă şi iraniană în decurs de doar o săptămână.

Rusia, la fel ca Iranul, îl susţine în mod activ pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, spre deosebire de Turcia, care-i susţine pe rebeli.

Japonia, lovită de cutremure puternice! Seism de 6,0, la o zi distanță față de cel înregistrat la sud de Fukushima... Un italian pasionat de sporturile extreme şi-a filmat propria moarte. A sărit în gol de pe un pisc montan...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x