"un semnal politic catre Consiliu ca nu vom accepta ca statele membre sa joace mize politice interne la nivel european"
"Grupul PPE considera ca Bulgaria si Romania sunt deplin pregatite pentru aderarea la Schengen, asa cum au confirmat de fapt si rapoartele de evaluare elaborate de expertii europeni. Credem ca acum este o problema de corectitudine ca celor doua state sa li se ofere posibilitatea de a adera la spatiul Schengen", a spus Weber.
Rezolutia PE le recomanda statelor membre "sa ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria si Romania pe baza acquis-ului si procedurilor Schengen" si reafirma ca "cele doua state si-au reconstruit si reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierelor prin investitii substantiale in autoritatile de aplicare a legii, prin instruire si tehnologie de ultima generatie, si si-au consolidat cadrul institutional si legal, aspect recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen".
Documentul reaminteste si "sprijinul constant si solidaritatea aratate de Romania si Bulgaria ca parteneri de incredere in Europa de Sud-Est si contributia lor constanta la securitatea frontierelor in aceasta parte a Uniunii Europene, de exemplu prin participarea la operatiuni importante ale Agentiei europene pentru gestionarea cooperarii operationale la granitele externe (Frontex) menite sa contracareze migratia ilegala".
Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), reunit in 22 septembrie la Bruxelles, a decis amanarea votului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in urma opozitiei deschise exprimate de Olanda si Finlanda. Decizia de extindere a spatiului Schengen trebuie sa fie luata cu unanimitate de Consiliul JAI, iar Parlamentul European are doar un rol consultativ in acest proces. Avizul pozitiv al PE in acest dosar a fost deja dat la inceputul lunii iunie, cand a fost adoptat un raport elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE).
Foto:EPA/Intact Images