- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
UPDATE 20:01 Basescu a acceptat un nou tratat interguvernamental cu "cei 17" din zona euro. Ce prevede actul
UPDATE 18:24 Angela Merkel: Am obtinut ce am dorit. Un pas decisiv catre o Europa stabila
UPDATE 17:12 Presa britanica: Nicolas Sarkozy ar fi evitat sa dea mana cu David Cameron, dupa discutiile de noaptea trecuta de la Bruxelles
UPDATE 16.15: Traian Basescu despre acordul de la Bruxelles: Trebuie sa modificam Constitutia, nu ne putem juca
UPDATE 15.35: Sefii de stat si de guvern din 9 state membre UE, printre care si presedintele Romaniei, au "indicat posibilitatea" de a lua parte la Acordul convenit joi la Bruxelles dupa consultarea Parlamentelor nationale, se arata in noua versiune a acordului, publicata vineri la amiaza pe site-ul Consiliul European, informeaza Hotnews.
UPDATE 15.00: Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat la RFI ca "pactul pentru disciplina bugetara ar putea sa cada bine in an electoral (...) Este unica solutie pe care o avea Romania la aceasta ora, sa nu faca nota discordanta".
UPDATE 14.25: Suedia, Cehia si Ungaria au fost si ele convinse sa semneze "pactul bugetar". Singura tara care se opune a ramas Marea Britanie.
UPDATE 13.45: Romania nu trebuie sa dea bani pentru salvarea zonei euro. Premierul Emil Boc a explicat, in cadrul unui interviu acordat Radio Romania Actualitati (RRA), ca tarile care sunt in acord cu Fondul in acest moment nu participa la furnizarea resurselor suplimentare, de 200 de miliarde euro, pentru FMI.
UPDATE 13.05: Tarile care au semnat "pactul bugetar", printre care si Romania, vor contribui la suplimentarea fondurilor FMI cu pana la 200 de miliarde de euro. Cele sase tari non-euro ar putea plati pana la 50 de miliarde de euro, informeaza Reuters.
UPDATE 11.20: Bursele europene au deschis in scadere vineri dimineata, din cauza temerilor ca liderii europeni nu reusesc sa adopte masuri urgente si decisive pentru a opri cresterea dobanzilor obligatiunilor guvernamentale din zona euro, dupa doi ani de criza, transmite Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai importante actiuni europene, a deschis in scadere cu 0,8%, iar moneda euro s-a depreciat cu 0,3%, la 1,331 dolari.
UPDATE 10.30: Romania semneaza acordul fiscal pentru salvarea zonei euro
"Pactul bugetar" va fi semnat de 17 dintre cele 27 de state membre ale UE, alaturi de sase tari care nu adera la moneda unica, si prevede inasprirea disciplinei fiscale din zona euro, a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Acordul a fost salutat, vineri, de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), de cancelarul german si de presedintele Frantei, care nu a ezitat insa sa puncteze refuzul Marii Britanii de a se asocia acestei incercari de salvare a monedei unice.
"Este un rezultat foarte bun pentru zona euro (...) Este baza unui pact bugetar cu mai multa disciplina in cadrul politicilor economice ale statelor membre", a apreciat Mario Draghi (BCE).
"Am ajuns, dupa negocieri indelungate, la un rezultat bun. Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate (...) Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca, prin aceasta decizie, euro va putea si va face acest lucru", a declarat si cancelarul german Angela Merkel, fara a nominaliza insa tarile semnatare.
Dupa ce a salutat "pactul", presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a explicat ca "pentru a accepta o reforma a tratelor in 27, premierul britanic David Cameron a cerut un protocol in tratate, care sa permita exonerarea Regatulului Unit de la o serie de reglementari privind servicii financiare (...) Ceea ce nu am putut accepta, pentru ca noi consideram contrariul, anumite probleme ale lumii provenind din aceasta suprimare financiara".
"Daca am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar insemna sa punem la indoiala in opinia noastra, si nu spun ca aceasta este pozitia lui Cameron, a unei parti a muncii depuse in serviciul unei reglementari financiare necesare", a adaugat Nicolas Sarkozy.
Premierul britanic, David Cameron si-a aparat refuzul de a accepta o modificare a Tratatului UE, apreciind ca interesele Regatului Unit nu era protejate. "Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, cel mai bine este sa ramai afara", a explicat Cameron.
FESF si MES, sub umbrela BCE
Presedintele Frantei a anuntat ca Fondul de slavare din zona euro (FESF) si Mecanismul european de Stabilitate (MES), in vigoare din 2012, vor fi gestionate de Banca Centrala Europeana (BCE).
"Am ajuns la un alt acord. Banca Centrala va gestiona FESF si MES (...) A existat o propunere din partea domnului Draghi, care recomanda ca Banca Centrala sa fie pusa in serviciul Fondului European. Am considerat ca a fost o idee foarte buna", a precizat Sarkozy.
Foto: Intactimages / EPA
Reteta Coca Cola, piesa de muzeu!... SUA avertizeaza: "Europa va fi cuprinsa de revolte civile"...