”Ştim de zeci de ani că BCG are efecte benefice nesprecifice”, adică protejează de alte boli decât cea împotriva căreia a fost creat - tuberculoza -, declară pentru AFP directoarea Cercetării la INSERM de la Institul Pasteur din Lille, Camille Locht.
Copiii vaccinaţi cu Bacillus Calmette–Guérin (BCG) suferă de mai puţine alte boli respiratorii, acesta este folosit în tratarea anumitor cancere la vezică şi ar proteja de astm şi boli autoimune precum diabetul de tip 1.
Could a century-old tuberculosis vaccine help fight ?
Nigel Curtis, head of infectious diseases research , is testing the BCG shot on health-care workers in Melbourne, Australia. More :
— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake)
Ipoteza este că vaccinul împotriva tuberculozei ar putea avea un efect asemănător împotriva noului coronavirus - fie printr-o diminuare a riscului de a fi infectat, fie printr-o limitare a gravităţii simptomelor.
Profesioniştii în domeniul sănătăţii sunt ”prima ţintă care trebuie să beneficieze de această abordare”, consideră Camille Locht, care finalizează protocolul unui test clinic în Franţa, întrucât aceştia se află între ”persoanele cu cel mai mare riscă să se îmbolnăvească” şi trebuie să fie protejate cu prioritate.
Cercetătorii rămân însă prudenţi înainte să spună că BCG are un efect de ”scut” împotriva noului coronavirus.
”Acesta este chiar motivul acestei cercetări”, insistă Mihai Netea, un profesor de medicină experimentală la Centrul Medical al Universităţii Radboud (Nimègue), care a anunţat în urmă cu două săptămâni lansarea unui test clinic împreună cu Universitatea din Utrecht, vizând 1.000 de profesionişti din sănătate - 500 primesc vaccinul, iar 500 un placebo.
”Dacă e mai puţină lume în grupul vaccinat cu BCG care trebuie să înceteze activitatea din cauza bolii, atunci rezultatul va fi încurajator”, apreciază acest recunoscut specialist în domeniul ”imunităţii antrenate”.
Sursa : news.ro