Antena Căutare

Viktor Orban incearca sa impuna un control strict asupra presei din Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este acuzat ca incearca sa impuna un control strict asupra mass-media, doua initiative ale acestuia in acest sens - criticate dur de opozitie si de organizatiile de presa internationale - avand sanse mari sa fie adoptate de Parlament, scrie Washington Post.

Premierul Viktor Orban s-a folosit de larga majoritate parlamentara pe care o detine pentru a anula o prevedere constitutionala care viza evitarea monopolurilor in domeniul mass-media.

Ulterior, partidul Fidesz a propus un proiect, ce urmeaza sa fie supus la vot in iulie, care prevede fuziunea autoritatilor pentru supravegherea posturilor publice de radio si televiziune si crearea unui consiliu media mult mai puternic, cu rolul de supraveghere atenta a posturilor publice si private. Presedintele noului consiliu ar urma sa fie numit direct de premierul Viktor Orban, iar restul membrilor de catre partidul de guvernamant.

Potrivit opozitiei socialiste, efectul ar fi "transformarea presei publice intr-o presa de partid". Fenomenul ar fi o premiera in Europa Centrala dupa caderea regimurilor comuniste, noteaza Washington Post.

O alta masura, care ar urma sa fie adoptata in toamna, este si mai ingrijoratoare. Initiativa vizeaza presa scrisa si chiar blogurile, informatiile publicate de acestea urmand sa fie supravegheate strict de catre organisme guvernamentale, precizeaza Washington Post.

Dezbaterile in Parlament au fost amanate dupa criticile dure venite din partea organizatiilor de presa internationale. Analistii ungari cred insa ca Orban asteapta doar expirarea mandatului presedintelui Laszlo Solyom, care va fi succedat de un aliat nationalist al premierului.

Tot articolul, in Jurnalul National

VIDEO! A sarit cu parapanta la.. 90 de ani!... Presa britanica: "Romania baga moldovenii in UE pe usa din spate"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x