Antena Căutare

Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian

Serviciile de informatii israeliene si americane au colaborat la dezvoltarea virusului informatic Stuxnet, destinat sabotarii programului nuclear iranian, informeaza cotidianul american The New York Times.

Israelul a testat eficienta virusului in complexul nuclear de la Dimona, situat in desertul Neguev, unde se desfasoara programul de armament nuclear israelian, afirma editia electronica a New York Times, care citeaza experti militari si din cadrul serviciilor de informatii.

Crearea acestui virus distructiv este un proiect americano-israelian, cu ajutorul, voluntar sau nu, al Marii Britanii si Germaniei, potrivit surselor citate de cotidian.

Expertii au suspectat deja in repetate randuri Israelul ca s-ar afla la originea virusului Stuxnet, care a afectat centrifugele iraniene ce produc uraniu imbogatit.

Ministrul israelian pentru Afaceri Strategice Moshe Yaalon a afirmat la sfarsitul lui decembrie ca recentele "dificultati" cu care se confrunta programul nuclear iranian au intarziat cu cativa ani eventuala obtinere de catre Teheran a bombei atomice.

Statele Unite si o parte din comunitatea internationala acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Depistat in urma cu cateva luni, Stuxnet a infectat un program Siemens de control al automatelor industriale foarte folosite in sectorul apelor, platformelor petroliere si centralelor electrice.

Functia sa era sa modifice administrarea anumitor activitati pentru a determina distrugerea fizica a instalatiilor afectate, potrivit expertilor.

Stuxnet ar fi afectat in special Iranul, ceea ce sugereaza ca a fost conceput pentru sabotarea instalatiilor nucleare, dar pare sa fi ajuns si in India, Indonezia si Pakistan.

Sursa: Antena3

Tunisia: Fuga presedintelui, sarbatorita de tunisienii din intreaga lume... Inundatii catastrofale in Brazilia: Peste 600 de morti!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x