Ryadul a solicitat SUA atacarea Iranului
Cele 250.000 de telegrame diplomatice clasificate drept "secrete", "confidentiale" sau "neclasificate" care au circulat intre Departamentul de Stat de la Washington si ambasadele sale din intreaga lume, date publicitatii duminica seara de Wikileaks, semnaleaza de o maniera generala ingrijorarea tarilor arabe in legatura cu Iranul si programul sau nuclear, adauga si cotidianul francez Le Monde, care da publicitatii, la randul sau, unele elemente.
"Acest program trebuie oprit", insista si regele Bahreinului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, la 1 noiembrie 2009, cu ocazia primirii generalului american David Petraeus, care la vremea respectiva era comandantul Centcom, conform documentelor date publicitatii de Le Monde. "Pericolul de a-l lasa sa continue este mai mare decat cel de a-l opri", adauga regele, potrivit documentelor citate. Numeroase alte documente indica dorinta tarilor din Golf de a achizitiona armamente americane, potrivit cotidianului francez.
Informatii confidentiale, la liber, pe site-urile ziarelor
Cotidiane de prestigiu, precum New York Times (SUA), The Guardian (Marea Britanie), Le Monde (Franta) si El Pais (Spania), precum si revista germana Der Spiegel au inceput sa publice, incepand de duminica seara, in editiile lor electronice, elemente continute in documente diplomatice americane "secrete" sau "confidentiale". Stiri despre iminenta publicarii de catre Wikileaks, in asociere cu respectivele cotidiane, a milioane de pagini din dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane au circulat in cursul zilei de duminica, la "pachet" cu vesti despre nervozitatea in crestere inregistrata la cel mai inalt nivel in diverse capitale ale lumii, dar in special la Washington.
Atacat informatic
In cursul zilei de duminica, site-ul Wikileaks.org a facut obiectul unui atac informatic. Wikileaks a anuntat, intr-un mesaj postat pe site-ul de microblogging Twitter, precizand insa ca mai multe ziare vor publica, incepand de duminica seara, documentele diplomatice americane pe care le-a obtinut.
Site-ul nu a mai putut fi accesat pe Internet din jurul orei 17:30, ora Romaniei, iar mesajul postat pe Twitter afirma ca acesta face obiectul unui atac informatic de tip "denial of service".
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat duminica, in cursul unei videoconferinte cu jurnalisti aflati in Iordania, ca documentele pe care urmeaza sa le publice "se refera la toate marile subiecte din toate tarile lumii".
WikiLeaks a obtinut aproape trei milioane de documente provenite de la ambasadele americane din intreaga lume.
Ingrijorare in marile capitale ale lumii
Pentru a amortiza socul publicarii, Statele Unite au avertizat inca de sambata seara mai multe tari, printre care aliatii lor strategici precum Australia, Marea Britanie, Canada, Israelul si Turcia, in legatura cu noul val de documente stanjenitoare care vine dinspre Wikileaks.org.
La randul ei, Marea Britanie a condamnat orice tentativa de publicare a documentelor clasificate si a avertizat Wikileaks ca documentele sensibile americane pe care intentioneaza sa le dea publicitatii "pot pune in pericol vieti omenesti". "Publicarea acestor documente poate sa puna in situatie proasta securitatea nationala, nu este in interesul national si, dupa cum au spus si Statele Unite, pot pune vieti omenesti", a avertizat Ministerul britanic de Externe. Anterior, intr-o scrisoare adresata lui Julian Assange si avocatului acestuia, Departamentul american de Stat a afirmat ca scurgerile de informatii asteptate pun in pericol "viata a numeroase persoane nevinovate".
Duminica seara, cotidianul francez Le Monde a anuntat ca publica primele analize ale documentelor provenite de la ambasadele americane din intreaga lume. "Le Monde, alaturi de New York Times, Guardian, Der Spiegel si El Pais, a avut acces la 250.000 de telegrame diplomatice americane obtinute de WikiLeaks. Le Monde.fr publica duminica, 28 noiembrie, primele analize, referitoare la Iran si spionajul practicat de ambasadele americane", se arata pe site-ul ziarului francez.
citeste articolul complet pe Jurnalul.ro