Antena Căutare

WikiLeaks: Al-Qaida vrea sa produca o bomba radiologica

Mai multe documente diplomatice, publicate de site-ul WikiLeaks, arata ca gruparea terorista al-Qaida incearca sa procure material radioactiv si sa recruteze oameni de stiinta pentru a fabrica o bomba radiologica, informeaza The Daily Telegraph.

Telegramele diplomatice avertizeaza specialistii din domeniul securitatii ca gruparea terorista a facut progrese insemnate in dezvoltarea armelor de bioterorism. Utilizarea unor astfel de arme ar insemna contaminarea pentru mai multi ani a regiunilor afectate de atacuri.

Bioterorismul nu este singura preocupare a retelelor teroriste. Telegramele publicate de WikiLeaks avertizeaza ca acestea incearca obtinerea de materiale sensibile si combustibil nuclear din contrabanda.

Documentele arata ca, in 2007, a fost descoperit un tren de marfa, care se deplasa intre Kyrgyzstan si Iran si care, trecand prin Nazarbek, a declansat alarmele din cauza unui nivel de radiatii foarte ridicat la un vagon care transporta fier vechi.

Ambasada americana din Londra a primit un telefon de avertizare, in noiembrie 2007, conform caruia partenerul filipinez al unei companii britanice, care se ocupa de recuperarea epavelor, a descoperit sase "caramizi" de uraniu pe o epava.

In 2008, oficialitatile unei ambasade americane din Uganda au fost abordati de o sursa care sustinea ca o cunostinta congoleza a cerut asistenta la gasirea unui cumparator pentru unraniu lichid imbogatit, dupa ce tranzactia cu un cumparator pakistanez a esuat din cauza problemelor sociale din tara africana. La Washington a fost transmisa alerta de posibil trafic cu material radioactiv.

In august 2009, o masina din Armenia a declansat alarma de radiatii la granita cu Georgia. Soferul a declarat la momentul respectiv ca a fost injectat cu izotopi radioactivi in timpul unei interventii chirurgicale, descoperindu-sse ulterior ca radiatiile provin de la masina, care, cel mai probabil, a fost folosita pentru a transporta astfel de substante.

Conform documentelor publicate de WikiLeaks, apar tot mai multe incidente in care diverse persoane incearca sa vanda materiale sensibile sau combustibil nuclear, ceea ce conduce la concluzia ca retele teroriste ca al-Qaida ar putea avea acces la astfel de materiale. Daca teroristii reusesc sa obtina si tehnologia necesara pentru a folosi materialele, amenintarea terorismului nuclear ar putea deveni o realitate.

Sursa: Antena3

SUA, paralizata de viscol... Trimisii speciali ai Observatorului, retinuti in Egipt!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x