Raportul arata si ca nici unul dintre cei 1092 de copii vizati nu mai era disponibil pentru adoptie internationala si prezinta, statistic, motivele pentru aceasta situatie.
"Procesul complet netransparent al Grupului de lucru si opacitatea raportului sugereaza ca unii dintre copii ar putea ramane de fapt in situatii temporare, in care bunastarea lor nu este protejata in mod adecvat. Credem ca trebuie sa exercitam in continuare presiuni asupra Oficiului Roman pentru Adoptii pentru a deschide concluziile Grupului unei analize internationale transparente si obiective si sa stabileasca un cadru legal care sa permita adoptii internationale pentru cazurile adecvate aflate in desfasurare", arata un comentariu inclus intr-o nota diplomatica transmisa, in data de 5 aprilie 2006, de Ambasada SUA la Bucuresti si publicat de WikiLeaks.
Nota catalogata "confidentiala", relateaza primirea unei scrisori, datata 29 martie, din partea secretarului de stat pentru ORA, Teodora Bertzi. Scrisoarea contine raportul final al Grupului de lucru al ORA, ce a luat nastere in iunie 2005, pentru a analiza cererile de adoptie ale unor familii din strainatate.
Oficiul Roman pentru Adoptii anunta, in data de 17 aprilie 2006, ca datele datele care privesc situatia copiilor si motivele pentru care cererile nu pot fi solutionate au fost trimise tuturor familiilor solicitante.
Autoritatile romane au primit, in perioada moratoriului asupra adoptiilor internationale, 1.399 de inregistrari, care implicau 1.100 familii si 1.092 de copii.
Analiza cazurilor a fost facuta de un grup de lucru creat special pentru acest scop, in baza legislatiei in vigoare. Raportul arata ca cea mai mare parte a minorilor vizati beneficiaza de o forma de protectie.
Teodora Bertzi declara la acea vreme ca au primit raspuns toate cele 1.100 de familii straine care depusesera cereri de adoptie pentru un copil din Romania, raspuns care indica situatia actuala a minorului, familiile fiind informate in privinta motivelor pentru care nu le-a fost aprobata solicitarea.