Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA ce trebuia să aterizeze pe Lună. La doar două zile după decolare, problemele tehnice au forțat echipajul să renunțe la aselenizare. Cei trei oameni de la bordul navei au luptat contra cronometru pentru a găsi o cale de a se salva, înainte de a rămâne, la propriu, fără aer.
11 aprilie 1970. Apollo 13 decola de la Centrul Spațial Kennedy. Comandantul misiunii, James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. "Jack" Swigert, și pilotul modulului lunar Fred W. Haise, urmau să fie a treia echipă NASA care pășea pe Lună.
Doar două zile mai târziu, pe 13 aprilie, explozia unui tanc de oxigen a schimbat complet scopul misiunii Apollo 13. Au rămas fără electricitate și fără oxigen. Aselenizarea a fost abandonată.
Modulul de comandă a rămas în funcțiune pe baza bateriilor și a rezervorului propriu de oxigen, dar acestea trebuiau păstrate pentru ultimele ore ale misiunii, la aterizare. Presați de timp, membrii echipajului au folosit modulul lunar ca „barcă de salvare”. Nu era o soluție ideală, acesta fiind construit pentru a ține în viață doar doi astronauți, timp de 45 de ore.
Singura lor șansă să supraviețuiască
Cum să supraviețuiască 3 oameni timp de 90 ore cu oxigen cât pentru 45? Cu ajutor de la specialiștii aflați la peste 300,000 de kilometri distanță, pe Pământ.
Echipa de la „sol” a căutat un mod de prelua controlul asupra Apollo 13. Pentru a alimenta cu energie naveta aflată în spaţiu, s-a recurs la cele mai mai neaşteptate soluţii tehnice, inclusiv o rolă de bandă adezivă!
Ceea ce s-ar fi putut transforma într-una dintre cele mai mari tragedii ale astronauticii, a rămas în istorie ca un „eșec reușit”, după ce toți cei trei membri ai echipajului s-au întors în siguranță pe Pământ.
Un magazin a fost prădat de… fantome! Un angajat a rupt-o la fugă! O cameră de supraveghere a filmat totul – Video... „Frumoasa Adormită” din China are peste 2.000 de ani și este „o divă” între mumii, dar nu a fost deloc o sfântă! Cine a ...