Antena Căutare

22 octombrie 1797: Garnerin, intaiul parasutist al lumii

Final de octombrie 1797. Andres Jacques Garnerin sare, intaia oara in istorie, cu parasuta, de la 1.000 metri inaltime, deasupra Parisului. “Baldachinul” de opt metri diametru se dovedeste a fi instabil. Anul urmator, Garnerin, impreuna cu fratele sau, remodeleaza parasuta, adaugandu-i o nacela. Noul model pare sa fie stabil. Doi ani mai tarziu, sotia francezului devine prima femeie din lume care o utilizeaza

1797. Revolutie. Strazile-s agitate. Sta in camera. Geamul, intredeschis. Isi aminteste. O celula. Imprejur doar bare de fier. Reci. El e intru-un colt. Lumina zilei de abia se zareste printre zabrele. E departe de casa. Daca ar putea zbura spre ea. Daca…

Se trezeste din visare. O idee. In vestul extrem, un japonez a scris un manual despre cum se impatureste hartia. A auzit de aceasta carte de la un strain. Se uita imprejur. Se joaca. Impatureste ceva. O bucata veche de ziar. Vrea sa incerce. Iata, zboara. Normal, e usor. “Ce senzatie de libertate”, sopteste... Hartia aterizeaza pe scaun.

Geamul, intredeschis. O adiere de vant ridica hartia de pe scaun. Zboara din nou. Ajunge aproape de tavan. Cade. Ajunge prea repede pe covor. Daca ar fi fost usora ca o pana, ar fi plutit. “Interesant”. Priveste pe masa. O lampa. O umbrela aruncata pe cuier. Ia o foaie de pe masa. Deseneaza un baldachin legat cu funii de un cos de fructe. Priveste desenul: „Nu e o idee rea!

Da, asta e! Va confectiona prima parasuta si va sari deasupra Parisului! Da!!! Povestea lui Andre Garnerin.

Articolul continuă după reclamă

Ideea i-a venit intr-o celula de la Buda

Garnerin e luat prizonier de catre britanici in prima faza a razboaielor napoleoniene. Ajunge la austrieci, de aici, la Buda, unde sta trei ani in inchisoare. Aici ii vine ideea.

E 22 octombrie, are loc primul sau salt deasupra Parisului. Garnerin ataseaza parasuta la un balon cu hidrogen. Se inalta la 1.000 metri. Se urca in cos si desprinde parasuta de balon. Esueaza. Uita sa ii ataseze un sistem de ventilatie in partea de sus a prototipului. Balonul este in cadere. Aterizeaza zdruncinat, dar nevatamat, aproape de situl de decolare. E dezamagit. Asta conteaza mai putin. E primul parasutist din istoria omenirii... Anul urmator, impreuna cu fratele sau, confectioneaza o alta parasuta. De data aceasta, ii ataseaza o nacela. In central voalurii, are un orificiu polar. Acesta ii da stabilitate. Se pare ca “parasutismul” devine o afacere de familie. In 1800, sotia lui Andre Garnerin devine prima femeie care sare cu parasuta din istorie.

Avea sa moara stupid, lovid de o barna cazuta in timp ce incerca sa construiasca, logic, un nou tip de parasuta...

Parasutismul in Romania

In octombrie 1931, Smaranda Braescu sare de la 6.000 de metri in Baragan, cu deschidere imediata. Bate recordul mondial feminin la inaltime, detinut de o americanca.

La 10 iunie 1941, este infiintata prima scoala de parasutisti militari din Romania. Recordul national la inaltime este detinut de Grigore Bastan. In 1970, a sarit de la 9.600 de metri, cu cadere stabilizata de 7.000 metri.

Vezi cum arata o casa de 79 de milioane de dolari!... Creier vs computer. Ce poate face CRBL-ul si calculatorul, nu?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x