- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Numit de regele Carol al II-lea prin decretul regal din 4 septembrie 1940 ca prim-ministru al Romaniei, maresalul Ion Antonescu a fost demis de regele Mihai prin decret regal la 23 august 1944 si arestat. Acest act a pus capat regimului autoritar al lui Ion Antonescu inceput la 6 septembrie 1940 prin care acesta s-a autointitulat „Conducator al Statului” si si-a atribuit puteri discretionare. Regimul Antonescu s-a aliat cu puterile Axei pentru a putea elibera de sub ocupatie sovietica Basarabia si nordul Bucovinei (1941), actiune deosebit de populara, insa a angajat Romania intr-un razboi dezastruos dincolo de Nistru, care a dus la catastrofele militare de la Cotul Donului, Stepa Calmuca si Stalingrad, din 1942, armata romana suferind pierderi de ordinul sutelor de mii de oameni.
In situatia in care Armata Rosie invadase deja nord-estul Romaniei inca din luna martie 1944, deconectarea de puterile Axei si semnarea imediata a armistitiului cu Uniunea Sovietica devenise o necesitate urgenta si vitala. Actul de la 23 august 1944 a fost programat sub auspiciile regale de catre o coalitie formata din partidele democratice interbelice, Partidul National-Taranesc, Partidul National Liberal, Partidul Social-Democrat, carora li s-a alaturat la cererea Aliatilor Partidul Comunist din Romania, toate reunite in Blocul National Democrat. Partidele au beneficiat de sustinerea extrem de importanta a unor generali ai armatei romane, fara de care lovitura de stat nu ar fi putut fi posibila. In locul lui Ion Antonescu la conducerea guvernului de colaitie a fost numit generalul Constantin Sanatescu, iar cele patru partide au furnizat oamenii pentru preluarea portofoliilor.
In urma loviturii de stat de la 23 august 1944, Romania a iesit din alianta cu Axa, a declarat incetarea unilaterala a razboiului impotriva Aliatilor si a declarat razboi Germaniei si Ungariei. Armistitiul intre guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit si URSS-ului, pe de o parte si guvernul Romaniei, pe de alta parte, nu a fost insa semnat, la Moscova, decat pe 12 septembrie 1944, astfel ca timp de trei saptamani, Romania a fost inca socotita ca un inamic de catre Aliati, desi intorsese deja armele contra puterilor Axei, perioada in care 130.000 de soldati romani au fost luati prizonieri de sovietici, cea mai mare parte fiind trimisi in Siberia.
In cadrul Acordului de Armistitiu de la 12 septembrie 1944, au fost stabilite modalitatile politice de guvernare a Romaniei precum si plata de despagubiri materiale catre URSS in valoare de 300 milioane de dolari defalcate pe 6 ani, sub forma de bunuri. Alte rezultate ale loviturii de stat de la 23 august 1944 au fost retrocedarea Transilvaniei de Nord Romaniei si cedarea definitiva a Cadrilaterului catre Bulgaria si a Basarabiei si a Bucovinei de Nord catre Uniunea Sovietica. Armata sovietica si-a accelerat inaintarea catre granitele Germaniei, cu aportul armatei romane, care a participat la operatiunile antihitleriste pe teritoriul tarii sale, precum si pe teritoriile Ungariei si Cehoslovaciei.