- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 24 ianuarie 1859, s-a realizat “Mica unire” dintre Moldova și Țara Românească. Tot atunci, dar la distanță de 124 de ani, americanii lansau pe piață primul computer Apple. Două momente cruciale care au schimbat cursul istoriei.
Astăzi, se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sau ''Unirea Mică''. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei. Țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
În dimineața de 24 ianuarie, la ora 11.00, Vasile Boerescu a cerut o ședință secretă în cadrul căreia a precizat: ''A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezintă acest principiu. Această persoană este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei ! Să ne unim asupra acestui nume și posteritatea ne va binecuvânta, țara ne va întinde mâinile și conștiința noastră va fi împăcată că ne-am împlinit... o dorință sfântă''.
Deputații au jurat că vor vota în unanimitate pe domnul Moldovei. Reveniți în sala de ședințe au trecut la vot. Toate cele 64 de buletine purtau numele lui Cuza, unele având și urări adresate domnitorului: ''spre mărirea patriei'', ''spre fericirea românilor''.
Astfel, pe 24 ianuarie 1862 își deschidea lucrările Parlamentul unic, în care Alexandru Ioan Cuza proclama Unirea definitivă a Principatelor, sub numele de România, iar orașul București devenea capitala noului stat.
Mica Unire a românilor și lovitura istorică a americanilor
În aceeași zi, dar a anului 1984, americanii revoluționau piața IT, după ce, în 1976, Steve Jobs și Steve Wozniak puneau bazele unei companii de produse electronice într-un garaj închiriat din orașul Palo Alto, în sudul Californiei. Acest garaj a fost și punctul de plecare a ceea ce urma să devină curând zona de înalte tehnologii „Silicon Valley”.
Pe 3 ianuarie 1978 mica firmă a celor doi a devenit Apple Incorporated, cu un capital de 250.000 dolari. Mai târziu, în 1983, Apple Lisa devenea primul computer personal vândut pentru public cu o interfață grafică, dar comercializarea lui a fost un eșec din cauza prețului mare și a numărului limitat de aplicații. Steve Jobs lucra la acesta din 1978.
Astăzi se împlinesc 32 de ani de la lansarea pe piață a primului computer Apple Macintosh, un concept care avea mai târziu să devină norma, dar atunci pur şi simplu piaţa era formată pe altceva.
Debutul său a fost anunțat de faimoasa reclamă de 1,5 milioane $ din 1984, regizată de Ridley Scott pe 22 ianuarie 1984. Momentul este considerat un eveniment crucial pentru succesul Apple, deși atunci Macintosh a fost un eşec.
Steve Jobs a fost înlăturat de la Apple şi aceste lucruri aveau să fie, peste zeci de ani, piloni ai revenirii pentru companie şi cofondator.
Compania a câștigat o mare reputație ca inovator în industria de înaltă tehnologie, iar despre acest aspect nu mai este nevoie de nicio explicație. Apple are, acum, cea mai mare valoare de piaţă din lume: 623,5 miliarde de dolari.
Crezi că e un dezavantaj? Nici vorbă! Lucrurile pe care nu le ştiai despre persoanele cu gropiţe în obraji... Video. Femeia asta trăieşte o dramă greu de imaginat. Cum e să fii ALERGICĂ chiar şi la soţul tău: "Nu pot nici măc...