Între anii 1863-1904 oamenii din Lituania s-au văzut nevoiți să găseasacă noi modalități de a face contrabandă cu un produs atât de normal încât a devenit neobișnuit - cărțile.
În acea perioadă Lituania se afla sub dominația Imperiului Țarist care, din dorința de a șterge identitatea poporului lituanian, a interzis toate materialele scrise în alfabetul latin, publicarea și importarea acestora. De asemenea au fost interzise predarea și învățarea limbii lituaniene.
Acest lucru a dus însă la apariția aproape imediată a unor noi „eroi” – contrabandiștii de cărți. Din dorința de a proteja identitatea și cultura națională, mulți lituanieni au început să producă materiale scrise în limba lituaniană în afara țării în timp ce contrabandiștii se asigurau că acestea ajung în zonele neceare din interiorul imperiului rus. Cărțile erau ascunse printre grămezile de lemne, în carele cu fân și chiar în coșciuge.
Chiar dacă ajutau la protejarea identității naționale nu putem spune despre contrabandiști că erau „sfinți”. Aceștia urmăreau strict profitul financiar, contrabanda cu produse intrate în ilegalitate fiind extrem de bine plătită.
Însă pe cât de fructuoasă din punct de vedere financiar era această meserie, pe atât de mare era pericolul, mulți dintre cei ce faceau contrabandă ajungând să-și piardă viața.
”Fratele” lui Einstein, matematician uriaș, a murit la doar 29 de kilograme. Refuza hrana, crezând că va fi otrăvit. Cân... Mama a vrut să vadă copilul la radiografie, dar a trăit un șoc! Ce a apărut în imagine...