Antena Căutare

Africa se rupe in doua

Activitatea seismica s-a accelerat in nord-estul Africii, iar continentul risca sa se scindeze intr-o miscare lenta. Cercetatorii sustin ca lava din regiunea unde au aparut fisurile seamana cu magma intalnita in mod normal pe fundul marii - si ca apa va acoperi in cele din urma desertul actual, scrie publicatia germana Der Spiegel.



O prima ruptura a aparut cu milioane de ani in urma, generand Marea Rosie si Golful Aden. O a doua ruptura, care se intinde la sud, din Etiopia in Mozambic, este cunoscuta sub numele de Valea Marii Fisuri, fiind presarata de vulcani. Peste cateva milioane de ani, si ea va fi umpluta cu apa de mare.

Pentru moment, nimeni nu poate spune cu adevarat care va fi momentul in care marea va inunda in cele din urma desertul, dar cand se va intampla, se va intampla rapid. Dealurile s-ar putea scufunda in cateva zile", a declarat Tim Wright, de la Universitatea din Leeds, intr-o conferinta recent gazduita de catre American Geophysical Union (AGU), la San Francisco.

Articolul continuă după reclamă

In ultimii cinci ani, transformarile geologice din nord-estul Africii s-au "accelerat dramatic", subliniaza Wright. Intr-adevar, procesul are loc mult mai rapid decat au anticipat multi. In ultimii ani, geologii au masurat doar cativa milimetri de miscare in fiecare an. "Acum insa pamantul se deschide cu metrul", avertizeaza Loraine Field, om de stiinta de la Universitatea din Bristol, care a participat, de asemenea, la conferinta.

In ultimele luni, cercetatorii au inregistrat, de asemenea, o intensificare a activitatii vulcanice. Geologii au descoperit eruptii vulcanice in apropierea suprafetei pamantului in 22 de locuri din Triunghiul Afar din nord-estul Africii. Magma a provocat fisuri de pana la opt metri, precizeaza Derek Keir de la Universitatea din Leeds. Desi in cele mai multe locuri magma ramane sub scoarta terestra, in zone cum ar fi lantul vulcanic Erta Ale, ea si-a facut loc spre suprafata.

Oamenii de stiinta au remarcat de asemenea ca tipul de magma care a iesit la suprafata in regiune este intalnit doar la vulcanii de pe fundul oceanului, una dintre caracteristicile sale fiind un procent redus de acid silicic. Magma care iese la Erta Ale are aceeasi compozitie chimica cu cea care erupe din vulcanii situati pe fundul oceanului.

Citeste si Jurnalul!

Foto: thetechjournal.com

Al doilea transplant de laringe din istorie a readus glasul unei femei... Bebelus-gigant in Rusia: 7,2 kilograme la nastere...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x