Mersul la muncă este o simulare pentru anumiți oameni. Aceștia plătesc pentru a merge la birou, însă nu au nici șef, nici sarcini de îndeplinit.
De ce se prefac oamenii că muncesc
Potrivit unei surse, China este țara locurilor de muncă fictive. Această ”afacere” a luat proporții în 2025, când piața de muncă în China este suprasaturată. Chinezii găsesc tot mai greu un serviciu, iar în marile orașe a devenit o modă să plătească pentru a merge la birou.
Astfel că, mii de chinezi simulează munca. Numărul locurilor de muncă fictive a crescut constant. Deși nu au un șef și nici responsabilități, angajații fictivi se comportă ca și cum ar merge la un birou în toată regula.
Motivele sunt diverse, printre acestea: eliberarea de întrebările incomode ale familiei, eliberarea de presiunile sociale, dar și amânarea intrării propriu-zise pe piața muncii. Deși vine cu un cost, acela de a plăti pentru a avea un loc de muncă fictiv, mulți sunt dispuși să facă acest sacrificiu pentru a scăpa de situația de acasă.
Citește și: Când își pot recupera angajații zilele de concediu restante. Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi
Conform sursei menționate, angajații fictivi plătesc între 30 și 50 de yuani pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 7 dolari. Unii pot plăti chiar mai mult pentru a primi funcția fictivă de manager sau pentru a avea conflicte la muncă. În funcție de cât plătesc, povestea devine mai credibilă.
Citește și: Care sunt domeniile cu cele mai multe locuri de muncă în 2025. Se caută peste 35.000 de angajaţi
Unele firme pun la dispoziția doritorilor birouri pentru o lună întreagă, la prețul de 55 de dolari.
Cu toate că locul de muncă este fictiv, ei își petrec ziua într-un birou real, unde au la dispoziție cafea, masa de prânz și unele sarcini fictive.
Citește și: Locul de muncă plătit cu peste 600 lei pe zi. Cazarea este gratuită și nu se cer studii superioare
Pentru mulți chinezi acest stil de viață a devenit unul cotidian, mai ales că este mult mai ieftin decât să iasă la o cafea în fiecare zi.
Aceste tipuri de firme care oferă locuri de muncă fictive sunt tot mai populare pe rețelele de socializare din China.