Potrivit noilor date, asteroidul urma sa treaca la 33.000 km de Pamant, chiar mai aproape de orbitele geostationare. "Cu toate acestea, punctul de convergenta va fi de aproximativ 45 de grade latitudine nordica - departe de zona satelitilor geostationari care planeaza in regiunea Ecuatorului", a declarat Leonid Elenin de la Institutul de matematica aplicata din Moscova Keldas.
Acesta sustine ca asteroidul cu diametrul de trei metri apartine familiei Apollo - un grup de asteroizi care traverseaza orbita Pamantului. Chiar daca intra in atmosfera Terrei, el nu va genera nicio amenintare, deoarece asteroizii de aceasta dimensiune se distrug complet in atmosfera.
Vizita asteroidului precede o "invazie a oaspetilor spatiali" - fluxul de meteoriti Leonid.
Aceasta ploaie de stele poate fi vazuta pe cer la mijlocul lunii noiembrie a fiecarui an, cand Pamantul trece printr-un flux de particule de praf ce se deplaseaza de-a lungul orbitei cometei Tempel-Tuttle. In momentul de varf, pe in cer pot fi vazute pana la 100 de stele cazatoare pe ora.
Numele "Leonid" are la origine faptul ca punctul de pe cer din care se observa caderea meteoritilor se afla in constelatia Leului.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Hepta