În ziua de azi, în Statele Unite, până și un număr te poate băga la închisoare. Ce-i drept, nu avem de-a face cu orice număr aici. Este vorba, mai exact, despre un număr prim cu peste 1.400 de cifre. Cel de mai sus nu este adevăratul număr, întrucât unele cifre au fost inversate.
Este greu de imaginat că o persoană de rând ar avea vreodată nevoie de un număr atât de mare, având în vedere dificultatea scrierii acestuia și includerii sale într-o operație matematică. Dar, totuși, cum a ajuns un număr să fie ilegal, iar scrierea, deținerea sau distribuirea acestuia să te poată trimite la închisoare?
După cum scrie și publicația Gizmodo, totul are legătură cu securitatea.
În cadrul unui material video de pe YouTube este menționat faptul că acest număr este important în procesul de criptare și este protejat prin lege în Statele Unite ale Americii, întrucât ar putea ajuta la piratarea de conținut.
Numărul este unul prim, ceea ce înseamnă că singurii săi divizori sunt 1 și el însuși. Autorul materialului face legătura foarte bine între acest lucru și criptare. Cu cât un număr este mai mare, cu atât este mai dificil să verifici dacă acesta este prim. În videoclip, sunt oferite drept exemplu două numere prime: 11 și 13. Prin înmulțirea lor obținem 143. Dacă am fi implicați într-un proces de criptare, 11 și 13 ar fi cheile private, iar 143 ar fi cheia publică.
Află ce legătură are numărul cu securitatea datelor și de ce ai putea fi arestat.