- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Valuri de caniculă, furtuni puternice sau incendii de vegetație devastatoare. Sunt fenomene extreme care au pus stăpânire pe mai multe zone din Europa și America de Nord, iar oamenii de știință ne avertizează că ne așteaptă vremuri grele, din cauza încălzirii globale.
Conform acestora, în următoarele decenii, încălzirea globală ar putea duce la schimbarea radicală a climatului, iar Pământul s-ar putea transforma într-o ”seră”, fapt pentru care existența omenirii ar fi pusă în pericol.
Astfel, în cazul în care temperatura medie globală va fi cu două grade Celsius mai ridicată în comparaţie cu sfârşitul secolului al 18-lea, schimbările climatice vor fi devastatoare.
“De exemplu, dacă se topesc ghețurile Groenlandei, apa, care e mai puțin densă, pentru că nu este salină, va ajunge în oceane. Astfel, se schimbă circulația curenților oceanici, apa oceanelor se încălzește pentru perioade mai lungi de timp, iar încălzirea Oceanelor, care se propagă și în emisfera sudică, provoacă și topirea ghețurilor din Antarctica”, explică Joanna Haigh, institutul pentru schimbări climatice din Londra.
Ba mai mult, în cazul în care seceta va fi prelungită, pădurile amazoniene ar putea dispărea. Și eliberarea metanului pe fundul oceanelor ar duce la creșterea efectului de seră.
Tot aceștia avertizează că în cazul în care nu vor fi luate măsuri, temperatura globală va creşte cu 4-6 grade Celsius până la sfârșitul secolului, ceea ce ar putea avea urmări catastrofale.