În Evul Mediu, în spatele hainelor colorate, impunătoare şi strălucitoare pe care le purtau aristocraţii "se ascundea" o lipsă de igienă incredibilă.
Dacă în Antichitate băile publice erau foarte des întâlnite, iar populaţia obişnuia să se spele în mod regulat, situaţia s-a schimbat odată cu trecerea timpului. Uşor, uşor, Biserica a răspândit ideea că spălatul în public duce la imoralitate şi desfrâu, astfel că oamenii au început să se ferească să facă baie în pielea goală.
A urmat ameninţarea bolilor din apă
În mai multe părţi ale Europei se credea că apa poate transmite boli prin piele. Într-un tratat medical din secolul al XVI-lea se spunea: ”Băile încălzesc corpul, dar slăbesc organismul şi lărgesc porii. Acesta este motivul pentru care pot fi periculoase şi pot provoca diferite boli, inclusiv moartea”.
În ciuda sfaturilor venite de la medici, aristocraţii nu au renunţat complet la deprinderea de a se spăla, aşa că au ajuns să facă baie doar de câteva ori pe an. La acea vreme, un ambasador rus în Franţa nota: ”Maiestatea sa (Ludovic al XIV-lea) pute ca un animal sălbatic”. Asta se întâmpla pentru că medicului său îl sfătuise să facă baie cât mai rar posibil ca să-şi menţină sănătatea.
Un alt caz celebru este cel al reginei Isabela I a Spaniei. Mărturisea că a făcut baie doar de două ori în viaţă: când s-a născut şi când s-a măritat...
Pentru a rezolva problema transmiterii bolilor prin apă, mulţi aristocraţi din Evul Mediu foloseau bucăţi de pânză parfumată cu care îşi frecau corpul şi utilizau în mod intens parfumuri pentru a-şi acoperi duhoarea.
Surprinzător, această lipsă completă a igienei personale a persistat până spre mijlocul secolului al XIX-lea.
Sursa: scientia.ro
FOTO! Ziua Internațională a FRUMUSEȚII celebrează cele mai atrăgătoare femei ale tuturor timpurilor... Cea mai ADÂNCĂ PISCINĂ din LUME! Ai CURAJ să TE BAGI?!...