Maramureş atrage anual sute de mii de turişti din România, dar şi de pe alte meleaguri. Locurile pitoreşti şi bisericile din zonă au transformat aceste locuri într-o adevărată Mecca a credincioşilor, dar şi a pasionaţilor de monumente istorice.
Un loc aparte în întreg tabloul îl ocupă o biserică de lemn cu un trecut aparte. Este vorba de Biserica din Şurdeşti, considerată o adevărată perlă a ţinuturilor din nord-vestul ţării.
Ce are special Biserica de Lemn din comuna Şişeşti? În primul rând... istoria. A fost construită spre sfârşitul secolului XVIII de către Macarie, unul dintre cei mai cunoscuţi meşteşugari ai timmpului.
Despre Macarie se ştie că era un meşter iscusit, care dincolo de talentul său absolut impresionant pentru acele vremuri, era cunoscut în acele locuri ca fiind soţul unei femei căreia îi plăcea să bea mai mult decât o cereau normele acelor vremuri.
CONSTRUCŢIA APRECIATĂ DE UNESCO
Biserica de lemn de la Şurdeşti a fost ridicată în anul 1766 de celebrul meşteşugar pentru comunitatea din localitate. Pictura interioară a bisericii datează din 1783. Altarul a fost pictat de către zugravul Ștefan, naosul de către zugravul Stan, iar pronaosul probabil de către un ucenic al acestuia din urmă.
Picturile interioare reprezintă scene biblice din Vechiul şi Noul Testament, iar pe iconostas este consemnat anul 1783, în timpul domniei împăratului Iosif al II-lea, precum și numele autorului, “zugravul Ștefan". Frumuseţea bisericii este sporită de existenţa brâului în funie răsucită.
Particularităţile construcţiei nu se opresc aici pentru că acoperișul are două rânduri de streșini care înconjoară biserica. Bârnele construcției sunt de stejar, turnul având o înălțime mare, fiind înconjurat de alte patru astfel de turnuri de dimensiuni mici.
Este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume. Nota particulară a ansamblului este dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă și decorații.
Biserica este inclusă din anul 1999 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO și se află și pe noua listă a monumentelor istorice.
LOC DE ADUNARE PENTRU CREDINCIOŞII GRECO CATOLICI
Biserica de Lemn din Şurdeşti a fost încă de la ridicarea sa a atracţie pentru credincioşii greco-catolici din toate colţurile ţării, dar şi pentru oameni de altă religie, care au venit mereu pentru a vedea una dintre minunile Maramureşului.
"Biserica de lemn din Şurdeşti e una dintre cele mai faimoase obiective turistice, apreciată atât în rândul turiştilor români, cât şi a celor străini, precum şi a celor care practică turismul religios. Biserica se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte şapte bisericuţe din lemn la fel vechi. E una dintre puţinele biserici din Maramureş bine conservate, care respectă stilul arhitectonic al bisericilor bătrâne din lemn. Turiştii sunt curioşi să vadă semeţia turlei, picturile interioare dar şi zonele apropiate", spun cei care se ocupă de conservarea şi îngrijirea lăcaşului de cult.
BISERICUŢA DIN CIMITIR
În partea de sus a satului, într-un cimitir, există o mică biserică de lemn mai veche, adusă în anii 1930 dintr-un sat vecin.
Biserica se CUTREMURĂ din temelii! O descoperire recentă schimbă TOTUL pentru creștini!
Asezată în imediata apropiere a drumului Baia Mare-Cavnic, este eclipsata de mai bine cunoscuta biserica Monument de la Şurdeşti, renumită prin recordul de înălţime. Tradiția țesută în jurul ei susține originea sa din Moișeni în Țara Oașului, precum și un popas în Ferneziu, lângă Baia Mare. Dacă tradiția este adevărată, biserica este una dintre cele mai călătoare dintre cele cunoscute în Transilvania. Această bisericuţă de mici dimensiuni o fost construită conform legendei de un fost răufăcător care și-a întors fața la Dumnezeu și a construit această bisericuță întru iertarea păcatelor.
Sursa: Wikipedia.org
Un fotograf surprinde o creatură care îngrozește planeta! Ce au descoperit oamenii de știință despre acest specimen mist... Test de credință periculos! Mai mulți hinduși au fost surprinși vârându-și mâinile în ulei încins - VIDEO...