Antena Căutare

Cât adevăr există, de fapt, în profețiile lui Nostradamus

Cât adevăr există, de fapt, în profețiile lui Nostradamus

Cât adevăr există, de fapt, în profețiile lui Nostradamus Galerie
Profetiile lui Nostadamus, adevăr sau pure interpretări?

Nu există an în care să nu fie la modă profețiile lui Nostradamus, mereu cu tentă de catastrofă, provocând panică printre oameni.

Dar cine este acest personaj și ce anume a scris? Chiar merită osteneala să i se dedice atâta timp și atâta interes.

Michel de Notre-Dame s-a născut în 1503 în Saint-Remy-de-Privence, în sudul Franței, într-o familie de evrei convertiți.

A studiat Medicina și a aplicat-o, s-a dedicat astrologiei, elaborarea horoscoapelor și altor științe ezoterice, ceva absolut comun în epoca sa. În anul 1537, Nostradamus a rămas văduv și și-a perdut și cei doi copii din cauza pestei.

Denumit, de asemenea, ”magul de salon”, (pentru a se stabili în acest oraș provensal), a început să scrie profeții, îndeosebi cu tentă negativă, fapt pentru care societatea acelor vremuri îl privea cu răceală.

Unii spun că la începuturile sale într-ale clarviziunii a fentat pedeapsa cu moartea pentru că se afla în gratiile reginei Caterina de Medici.

În schimb, faima lui Nostradamus s-a mărit atât de tare, grație celor care credeau că viziunile sale sunt reale, reușind să devină medic ”cu acte în regulă” în timpul lui Carol al IX-lea al Franței.

Nostradamus a murit în 1566 suferind de gută. În epitaful său este numit „singurul om demn, potrivit tuturor muritorilor, să scrie cu un stilou aproape divin, sub influența stelelor, viitorul lumii”.

Catrenele

Nostradamus a fost numit ”cel mai mare profet din era creștină”. Aceasta se datorează profețiilor și horoscoapelor personalizate realizate pentru atistocrații vremii, dar și datorită celei mai celebre opere ale sale din anul 1555, și anume, ”Catrenele”, al căror titlu original este: ”adevăratele catrene astrologice și profeții”. Este vorba despre o operă scrisă în caterne care au rimă. Cartea cuprinde zece astfel de catrene scrise într-un limbaj misterios, aproape criptic, simboluri, vorbe cu erori voluntare, aluzii enigmatice.

Mai multe studii care s-au făcut pe baza catrenelor arată că în versurile sale există elemente copiate din texte clasice și opere de ocultism anterioare.

Mergând mai departe de profețiile vremurilor sale, i s-au atribuit lui Nostradamus diverse ”adevăruri” ale istoriei trecute, și anume, așa-zisele predicții despre Revoluția Franceză și acceul la putere al lui Napoleon Bonaparte.

Într-o carte de explicare a profețiilor se poate citi că: „de la sfârșitul primului război mondial până la al doilea, principalele evenimente care caracterizează această perioadă au fost descrise de Nostradamus cu o precizie absolută și, adesea, cu particularități și detalii care ei exclud orice posibilitate de eroare în interpretarea lor”. Apare totul: ocuparea Italei, Revoluția Rusă, ascensiunea lui Hitler și a nazismului, căderea fascismului, Războiul Civil Spaniol, Războiul din Golf și multe alte conflicte în Orientul Mijlociu, Uniunea Sovietică, căderea Zidului Berlinului.

În catrenele sale nu era vorba numai de evenimente politice și de război, ci și viziuni despre invenția cinematografiei, a aeroplanului, a telegrafului, a telefonului, a electricității, chiar și previzune despre epidemia de Sida.

Să vedem un exemplu concret de metode de interpretare care se aplică catrenelor.

Dacă citim unul dintre ele, primele versuri spun: "Șerpii transmiși în cușca de fier / unde cei șapte copii ai regelui merg la închisoare, / bătrânii și părinții vor ieși din groapă". Oare ce vrea să spună aici Nostradamus?

Nimic mai mult decât faptul că cinematografia va apărea, deoarece „șerpii” ar fi sulurile de celuloid, iar proiectoarele „cușca de fier”.

În ei ar fi închiși „cei șapte copii” (culori curcubeu) „ai regelui” (soarele, lumina) și ar apărea pe ecran strămoșii care sunt „sub groapă”.

După cum se poate observa, o interpretare complet simbolică și post-eveniment, care ar putea fi aplicată la multe alte lucruri. Și bineînțeles, multă imaginație.

Sfârșitul Lumii

Una dintre cele mai disputate profeții ale lui Nostradamus, este Sfârșitul Lumii, sau, cel puțin Sfârșitul Civilizației, așa cum o știm.

Uitându-se la catrene, există autori care vorbesc de anul 3797 sau chiar de anul 2030. Sau de 2015.

Dar dacă o să răsfoim articole publicate anterior, o să vedem și alte surprize: Într-unul dintre comentariile publicare la Paris, în 1947, se indică că Sfârșitul Lumii ar fi în Iunie 1999.

Au existat oameni care au luat în considerare profețiile lui Nostradamus, amintidu-și că pe 11 august 1999 s-a produs eclipsă totală de soare.

Un profet al Dumnezeu?

Un interpret spaniol al lui Nostradamus, numit Jose Maria Pueyo, care îl apără și îl vede ca pe un „un adevărat profet, numit de Dumnezeu pentru a îndeplini misiunea pe care toți profeții le-au îndeplinit de-a lungul istoriei: revelația unui mesaj de la Dumnezeu la oameni ".

Pentru Pueyo, „natura acestui mesaj nu poate fi alta decât propria Sa Existență. Adică, profeția nu este altceva decât un vehicul care anunță, prin verificarea sa, o sursă de inspirație de origine divină. ”

El spune în mai multe rânduri că a fost „ajutat de inspirația Duhului Sfânt”. De aceea, acest autor menține „caracterul aproape sacru al întregii sale opere”.

După cum tocmai am văzut, există credincioși care încearcă să legitimeze profețiile lui Nostradamus din punctul de vedere al credinței creștine.

Răspunsul însă ne este dat de Sfânta Scriptură, unde profeții joacă un rol fundamental. De fapt, una dintre cele trei mari părți ale Vechiului Testament este formată din scrieri profetice.

Biblia distinge în mod clar divinarea profeției, prima fiind condamnată fără contemplare. Moise îi cheamă pe poporul ebraic să nu imite „urâciunile” practicate de popoarele păgâne care locuiau în țara promisă și, printre ele, subliniază existența forțelor, astrologilor și ghicitorilor (Deut. 18, 9-11).

Motivul? Este atât de simplu: „Acele națiuni ascultă astrologi și predatori; dar Domnul, Dumnezeul tău, nu-l permite ”(Deut. 18:14). Ca întotdeauna, ceea ce este în partea de jos este prima poruncă: să recunoaștem, să ne închinăm și să-L iubim pe singurul Dumnezeu, punând în el toată încrederea, oferindu-i întregii persoane.

În scrierile biblice, Dumnezeu îi spune lui Moise: „Voi ridica un profet din rândul fraților săi, ca și tine. Îmi voi pune cuvintele în gură, iar el îți va spune tot ce îi trimit ”(Deut 18:18).

Așadar, ”profeția autentică este un lucru sfânt, în timp ce ghicirea este ceva frivol sau vinovat. Profeția, pentru a o spune cu un singur cuvânt, vine de la Dumnezeu. Divinarea vine de la diavol sau de la viclenia umană. Între ele există o groapă impasibilă."

Citește și:

Una dintre profețiile lui Nostradamus pentru România se adeverește la finalul lui 2019. Oamenii vor munci din ce în ce mai mult

Acest bărbat a reușit să facă imposibilul! A renunțat pur si simplu la băutură după ce și-a văzut fața într-o oglindă: „... Înainte să-ți cumperi o haină de blană ar trebui să vezi aceste imagini. Ele sunt animalele ale căror trupuri le purtăm...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x