- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ce este Sindromul K. În toamna anului 1943, soldații germani din Italia începeau să-i strângă pe evreii italieni pentru a-i deporta. Până la zece mii de persoane au fost trimise în lagăre de concentrare din Europa, în timpul ocupației naziste, care a durat aproape doi ani. Majoritatea nu s-a mai întors în țara sa, dar într-un spital din Roma, un grup de medici a salvat mai mult de 20 de vieți. Asta s-a întâmplat grație unui grup de medici antifsacist, care i-a diagnosticat pe aceștia cu o boală fictivă, extrem de contagioasă, denumită ”sindromul K”.
Sindromul K era o boală ce nu exista în realitate, în nicio carte de medicină, deoarece nu era reală. Era un nume inventat de un medic activist antifascist pe nume Adriano Ossicini pentru a-i diferenția pe pacienții reali și everii și deținuții politici care puteau scăpa astfel de la moarte aproape sigură.
Spitalul Fatebenefratelli are 450 de ani și se găsește pe o mică insulă de pe râul Tibru, Roma, chiar în fața ghetoului evreiesc. Când nemții au ocupat zona, pe 16 octombrie 1943, câțiva evrei au fugit la spitalul catolic, unde le-a fost pus diagnosticul de Sindrom K.
Echipa medicală a spitalului Fratebenefratelli și pacienții săi au reușit să se prefacă într-un mod inedit, imitându-i ”simptomele„. Cei care aveau sindromul K erau diagnosticați ca persoane infecțioase pe care doar medicii puteau să-i vadă, fiind în permanență supravegheați și protejați de exterior. Mai mult decât atât, copiii evrei au primit instrucțiuni pentru a tuși și a imita tuberculoza când germanii se aflau în spital.
Nemții, care făceau controale de rutină în spitale pentru a-i aresta pe evrei, partizani sau antifasciști, se speriau crezând că e vorba de cancer sau tuberculoză sau un amestec între cele două boli.
Între zeci și sute de evrei italieni au fost salvați în spital, în timpul Holocaustului. Mai multe familii de evrei cu copii s-au refugiat acolo, unde au petrecut iarna lui 1943, până când forțele germane au trecut prin spital, în mai 1944. Mai mult decât atât, în Fatebenefratelli au fost protejați dizidenți politici și un post de radio revoluționar, care îi ajuta pe partizani să pună la cale lupta.
Pe 21 iunie 2016, Fatebenfratelli a fost onorat drept „Casa vieții” de Raoul Wallenberg Foundation, o asociație americană care onorează actele eroice efectuate în timpul Holocaustului.
Giovanni Borromeo, un antifascist care a respins Partidul Fascist
Adriano Ossicini, Vittorio Sacerdoti și Giovanni Borromeo au fost personalitățile care au salvat viețile evreilor și au sprijinit activitatea antifascistă din spital. În mod curios, el a ajuns ca ministru al Sănătății în Italia. Vittorio Sacerdoti, a lucrat în spital, în ciuda faptului că era evreu, sub o altă identitate. Giovanni Borromeo a fost chirurg și antifascist, iar cu ani în urmă a fost recunoscut drept „Fair Between Nations” de Yad Vashem.
Giovanni Borromeo a ocupat funcția de medic șef al Spitalului după ce a refuzat să lucreze în alte două spitale. Fiind declarat antifascist, a refuzat să se alăture Partidului Fascist și, prin urmare, nu a putut accepta acele funcții în spitalele publice. În schimb, Fatebenefratelli a fost un spital catolic și privat datorită diferitelor acorduri ale regimului Mussolini cu Biserica. Prin faptul că nu solicită angajații să facă parte din niciun partid politic, Borromeo a angajat medici care au fost discriminați de regim. Datorită acestui fapt, în spital refugiații au fost acceptați, din 16 octombrie 1943 până în ziua eliberării Romei.
De ce Sindromul K
Sindromul K a fost numit de medicul Adriano Ossicini în onoarea lui Albert Kesserling și Herbert Kappler, membri ai Partidului Nazist. Albert Kesserling, supranumit „Albert Zâmbărețul”, a fost un comandant german însărcinat cu supravegherea ocupației Romei. Pe de altă parte, Herbert Kappler era șeful SS și a fost instalat la Roma ca șef al poliției. În 1944 a comandat masacrul de la Peșterile Ardeatine, o crimă în masă a evreilor italieni și a prizonierilor politici. Ambii au sfârșit prin a fi judecați și condamnați pentru crime de război.
Comunitatea evreiască din Italia este una dintre cele mai vechi din Europa, iar sindromul K este doar o modalitate a multor dintre cele care existau pentru a salva cetățenii de naziști. Datorită acestor măsuri, aproape 9.000 de evrei din 10.000 care trăiau la Roma nu au fost arestați. Din păcate, dintre cei 1000 care au trecut prin lagărele de concentrare, doar 15 au supraviețuit.
Citește și:
Cenușa lui Gandhi a fost furată dintr-un templu indian. Mesajul „rușinos” lăsat în urmă de hoți... Fetița lor avea dureri cumplite, dar medicii spuneau că este perfect sănătoasă. Boala a fost descoperită în timpul unei ...