Antena Căutare

„Tușiți, tușiți de parcă v-ați da duhul!”. O boală mortală și extrem de contagioasă a salvat oameni! A rămas în istorie

O boală „mortală și extrem de contagioasă”, numită Sindromul K, a salvat oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a rămas în istorie.

O boală „mortală și extrem de contagioasă”, numită Sindromul K, a salvat oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a rămas în istorie.

De fapt, această boală, numită Sindromul K, a „existat” într-un singur loc din lume, mai exact, într-un singur spital, ce a devenit un sanctuar pentru evrei vânați de naziști.

Sindromul K a fost o boală inventată în spitalul Fatebenefratelli din Roma, pe insula Tibru, în apropierea unui cartier evreiesc. Au fost salvați în acest spital sute de evrei – toți „diagnosticați” cu sindromul K.

Medicul Vittorio Sacerdoti avea doar 28 de ani când, dând dovadă de curaj și ingeniozitate, a pus acest diagnostic - Sindromul K.

„Am numit boala Sindromul K după comandantul german Kesselring. Naziștii au crezut că acest sindrom reprezintă un tip de cancer sau tuberculoză și au zbughit-o ca niște iepuri”, a povestit medicul Vittorio Sacerdoti.

Pe 16 octombrie 1943, naziștii au luat cu asalt cartierul evreiesc și alte zone din Roma, deportând aproximativ 1.200 de evrei, dintre care au supraviețuit doar 15, în lagăre de concentrare.

„Tușiți, tușiți de parcă v-ați da duhul!”. O boală mortală și extrem de contagioasă a salvat oameni! A rămas în istorie

În acea zi, Sacerdoti a ascuns evrei în spital, după care locul a devenit un adevărat sanctuar pentru cei care se ascundeau de naziști.

Sindromul K ar fi fost inventat de directorul spitalului, medicul Giovanni Borromeo, cu ajutorul altor medici, între care și Sacerdoti, cu intenția de a salva evrei și antifasciști care căutau să se refugieze.

Sindromul K a salvat-o și pe verișoara doctorului Sacerdoti, Luciana, care avea doar 10 ani la acea vreme.

„În ziua în care naziștii au venit la spital cineva a venit la salonul npstru și ne-a spus: «Când ajung aici, trebuie să tușiți, trebuie să tușiți de parcă v-ați da duhul, pentru că naziștii se tem de tuse. Nu vor să prindă vreo boală, așa că nu vor mai intra»”, a povestit Luciana Sacerdoti.

Directorul spitalului s-ar fi oferit să le facă naziștilor un tur special al spitalului, ca să le arate ce pacienți „grav bolnavi” se aflau internați. Naziștii au refuzat invitația.

În spitalul Fatebenefratelli a fost ascuns un radio anti-regim, precum și unii dizidenți politici.

Spitalul Fatebenefratelli a „internat” refugiați până când Aliații au eliberat Roma.

Sânge omenesc pe pereții școlii! Trecătorii au privit desenul și s-au oripilat! „Chiar este...”... „Bună ziua! Surorile mele sunt în lanțuri chiar acum”. Apelul unei fetițe la numărul de urgență îți va da fiori pe șira ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x