Antena Căutare

N-aveam astăzi Casa Poporului, dacă tovarășul Ceaușescu nu vizita, în 1971, Coreea de Nord. Ziarul "Scînteia" relatează!

"Prestigiul" de pe plaiurile mioritice nu mai era suficient pentru tovarășul Nicolae Ceaușescu. Și-a dorit mereu mai mult, așa că a râvit către cel internațional. În acest sens, a început seria de vizite în străinătate. Să ne oprim puțin la cea din Coreea de Nord. Se întâmpla în anul 1971. An de plin regim comunism în România.

"Prestigiul" de pe plaiurile mioritice nu mai era suficient pentru tovarășul Nicolae Ceaușescu. Și-a dorit mereu mai mult, așa că a râvit către cel internațional. În acest sens, a început seria de vizite în străinătate. Să ne oprim puțin la cea din Coreea de Nord. Se întâmpla în anul 1971. An de plin regim comunism în România.

Kim Ir Sen + Nicolae Ceaușescu = iubire tovărășească

Liderul nord-coreean de la acea vreme, Kim Ir Sen, a avut o relaţie specială de prietenie cu secretarul general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceauşescu, pe care l-a influenţat foarte mult ideologic. Mult iubitul conducător s-a arătat extrem de impresionat de primirea organizată de nord-coreeni în cinstea sa.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Prima vizită în Coreea de Nord l-a determinat pe Ceauşescu să îmbrăţişeze opiniile lui Kim Ir Sen, acesta întărind constant puterea partidului, dar şi cultul personalităţii până la forme aberante. A fost momentul în care, prins de febra "creațiilor" lui Kim Ir Sen, a demarat proiecte megalomanice, inspirate din arhitectură nord-coreeană.

Casa Poporului, de sorginte nord-coreeană

Dintre acestea, cel mai cunoscut proiect este cel al Casei Poporului, astăzi Palatul Parlamentului, a două cea mai mare clădire din lume după Pentagon, pentru a cărei construcţie s-au dărâmat cartierele Uranus şi Antim, dar şi părţi din cartierul Rahova. Lucrările pentru Casă Poporului au durat cinci ani şi costurile s-au ridicat la 2 miliarde de dolari. În acelaşi timp a distrus cartiere întregi din Bucureşti, a demolat biserici şi monumente istorice pentru a construi Bulevardul Victoria Socialistului şi zone întinse de blocuri “cutii de chibrit”, după modelul coreean.

Vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord a fost relatată pe larg în ziarul "Scînteia"

Cu un limbaj specific anilor și regimului, poveștile privind desfășurarea întâlnirii dintre cei doi păreau fanteziste. Precum povestea Petre Ispirescu în "Basmele Românilor".

Historia.ro a publicat mai multe pasaje din Scînteia anului 1971, din mai multe numere apărute în luna iunie.

"Pregătită să-i întîmpine cu mare bucurie pe tovarășul Nicolae Ceaușescu, oaspetele stimat, cel mai de seamă sol al poporului român, capitala Republicii Populare Democrate Coreene s-a îmbrăcat în frumoase straie sărbătorești. Inundat de flori și cîntec, aeroportul Sun An din Phenian, unde au fost arborate drapelele de stat ale Republicii Socialiste România și Republicii Populare Democrate Coreene, trăiește atmosfera marilor evenimente de mare semnificație, bucurie fierbinte a întâlnirii cu înalții și stimații soli ai poporului român prieten. [...] Uriașe pancarde roșii acoperesc fațada aeroportului."

"Delegația română a fost primită cu pancarde uriașe pe care scriau în română și coreeană: „Bun venit tovarășului Nicolae Ceaușescu”, „Trăiască tovarășul Nicolae Ceaușescu, conducător iubit și stimat al poporului român”, „Trăiască PCR”, „Trăiască prietenia frățească și de nezdruncinat între poporul român și poporul coreean”, „Prietenie”, „Solidaritate”, sînt cuvinte scrise în limba română și coreeană, care se repetă necontenit pe diferitele panouri, pe fundalul unor imagini succesive. […]

Mulțimea intonează la tot pasul o melodie compusă special pentru a primi bucuria întîlnirii cu tovarășul Nicolae Ceaușescu, conducător prețuit și iubit al poporului frate român. „Bun venit. Bun venit președintelui Ceaușescu, prietenul apropiat și drag al poporului nostru, al cărui drum e calea prieteniei ce leagă Phenianul de București. Este departe peste continent, dar întotdeauna o țară apropiată sufletului nostru, să cîntăm cîntecul prieteniei. Au venit prietenii pe pămîntul nostru înfloritor."

Mai multe relatări ale ziarului Scînteia din iunie 1971, pe Historia!

Mesajul genial dintr-o cafenea din Braşov! Imaginea a devenit virală şi a fost răspândită în toată ţara!... Cum arăta în 1900 şi ce a devenit acum! Staţiunea Mamaia - de la un sătuc pustiu la "aspirator" de femei frumo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x