Cele mai importante copturi pascale, pasca și cozonacii, se prepară de regulă în Joia Mare. Pasca și cozonacii se mai pot prepara și în Sâmbăta Mare, din ajunul Sfintelor Paști, fiind duse, apoi, la biserică în noaptea de Înviere, pentru a fi sfințite.
Pentru creștini, pasca este cea mai importantă coptură rituală a Paștilor. Caracterul ritual al pascăi este subliniat de data prescrisă de tradiție când trebuie pregătită, în joia sau sâmbăta din Săptămâna Mare, se arată în volumul ''Sărbători și Obiceiuri Românești'', semnat de Ion Ghinoiu.
Pasca se face din făină de grâu de cea mai bună calitate. Cel mai adesea, pasca are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se așează aluatul împletit din două sau trei sucituri și se lasă totul la crescut. În mijlocul tăvii se așează, apoi, brânză de vaci, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii și stafide. Peste brânză se face o cruce, din același aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou și se coace în cuptorul încălzit.
Pască a fost numită la început pâinea sfințită care se împarte în biserică după slujba Învierii.