- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În fiecare an, de aproape douăzeci de secole, are loc în Sâmbăta de dinaintea Paștelui cea mai mare minune pentru lumea creștină: apare Sfânta Lumină de la Ierusalim, de la Mormântul Domnului. Totuși, creștinii din întreaga lume se întreabă de ce acest fenomen se întâmplă doar la ortodocși, dar nu și la catolici!
Lumina Sfântă, cunoscută adesea și ca „focul haric”, este minunea ce se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. În Sâmbăta Mare, ziua de dinaintea Paștelui, patriarhul grec este urmat de un cler de arhiepiscopi și împreună săvârșesc o procesiune prin rostirea de rugăciuni.
CUM IAU LUMINĂ CREȘTINII CATOLICI
Apoi, acesta intră în locul despre care se spune că ar fi Sfântul Mormânt. Acolo, Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită”, locul de unde patriarhul aprinde 33 de lumânări, de la care pleacă Lumina Sfântă în toată lumea.
Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Cirpu, Liban, Georgia și alte țări majoritare creștin-ortodoxe.
Totuși, Focul Sfânt din Sâmbăta mare este o minune ce se întâmplă doar pentru creștinii ortodocși, căci creștinii catolici primesc Sfânta Lumină într-un mod complet diferit.
SFÂNTA LUMINĂ LA CATOLICI
La catolici, credincioșii se adună în biserici pentru sărbătorirea Vigilenței Pascale, ce presupune sfințirea Focului și apoi împărțirea lui către credincioși. Acesta este aprins de un episcop și sfințit și nu vine de la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, precum e obiceiul creștinilor ortodocși.
La catolici, înainte de miezul nopţii are loc ritualul pregătirii luminii pascale. Papa de la Vatican duce lumânarea cu lumina sântă în biserica Sfântul Petru, aceasta fiind și singura lumină aprinsă. Acesta va rosti expresia „Lumen Christi” („Lumina lui Hristos”) și de la lumânarea sa va porni lumina și către alte lumânări.