Antena Căutare

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui ATAC TERORIST. Sfaturile Serviciului Român de Informaţii

Serviciul Român de Informații a publicat, pe pagina oficială de Facebook, un ghid de autoprotecție pentru români, în cazul atentatelor teroriste. Iată cum ar trebui să reacționezi, dacă te afli într-o astfel de situație, potrivit SRI.

Prima regula pe care trebuie să o ai în vedere: Nu intra în panică!

Încearcă să îți păstrezi calmul și să rămâi pe loc! Apoi încearcă să evaluezi situaţia în care te afli:

Articolul continuă după reclamă

1. Ai răni produse de schije? (sub șocul exploziei, este posibil să nu le simți imediat)

2. Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte.

3. În locul în care te afli, există elemente de construcţie prăbuşite parţial sau cu risc de prăbușire? Nu te ascunde, nu staţiona în aceste locuri!
Identifică spațiul cel mai bun prin care poți ieși în siguranţă din zonă! Evită spațiile înguste de trecere către ieșire pentru a nu crea busculade şi accidente.

4. În locul în care ești sau în vecinătatea acestuia, observi incendii, fum sau praf intens, simți miros de gaze sau materiale inflamabile? Nu te ascunde, nu staţiona în aceste locuri! Protejează-ți căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte.

5. Nu atinge instalaţiile (fire, țevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia.

6. Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților.

7. Nu atinge obiectele care au fost distruse parțial de explozie sau fragmente ale acestora, aflate în vecinătatea locului afectat de explozie.

8. Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forţelor de ordine.

9. Spune forţelor de ordine ce ai observat, pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta.

CUM trebuie să reacţionezi în cazul unui ATAC TERORIST ARMAT

Prima regula în cazul unui atac terorist armat: Încearcă să fugi de la locul atacului! Dacă reușești să găsești o cale sigură de scăpare, ia cu tine doar actele și telefonul mobil (renunță la alte bagaje).

1. Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia.

2. Nu intra în panică! Sună la telefonul de urgență 112 și anunță detalii despre:locul în care te afli (date despre clădire, zonă), numărul atacatorilor, detalii despre înfățișarea acestora și despre armamentul utilizat, victime sau ostatici.

3. Opreşte alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului.

4. Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forţelor de ordine! Spune forţelor de ordine ce ai observat pe perioada în care te-ai aflat la locul atacului. Dacă nu poți fugi, ascunde-te.

5. Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia.

6. Evită geamurile vitrate sau suprafețele din lemn ori metal! Este mai sigur să te adăpostești după ziduri.

7. Comută telefonul pe modul silenţios - fără sunete sau vibrare.

8. Sună la telefonul de urgenţă 112; vorbește în șoaptă pentru a nu atrage atenția atacatorului. Transmite mesaje scurte despre locul atacului.

9. Nu face mișcări sau zgomote care pot atrage atenția atacatorului.

10. Baricadează calea de acces spre locul în care te afli.

11. Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților.

Ne concentrăm, da? Găseşte-l, în doar zece secunde, pe îndrăgitul Yoda din mulţimea de girafe... Par identice, dar nu sunt deloc așa. Găsește cele cinci diferențe din imagini!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x