Mulți dintre români au o oarecare fică sau jenă de a cere sfatul psihologului atunci când au problem în viața personală. De aceea Asociaţia Sfântul Damian din Iași a investit 31.000 de euro în proiectul ‘’Voluntar în linia întâi" ce oferă sprijin psihologic prin telefon, persoanelor care au gânduri negre de sinucidere.
Numărul mare al celor care își pun capăt zilelor, în regiunea Moldovei, i-a determinat pe iniţiatorii proiectului să ofere acest ajutor. Bacău, Iaşi şi Vaslui sunt judeţele unde incidenţa sinuciderilor este mai mare decât media naţională. "Îngrijorător este faptul că 30-45 de ani, trendul a fost crescător în ceea ce priveşte tentativa de suicid şi acesta a crescut în funcţie de zona geografică, cu procente de 30 - 60 la sută," explică Bogdan Butuc, coordonator proiect.
În spatele serviciului helpline sunt 36 de consilieri formaţi pentru această activitate . Voluntari din rândul studenţilor şi masteranzilor de la facultăţile de psihologie vor acoperi un program de 16 ore pe zi, şapte zile pe săptămână pentru persoanele care trec prin momente dificile şi au nevoie de ajutor.
"Prin consilierea helpline construim soluţii temporare şi asta este o limită clară. În interacţiunea directă e cu totul altceva, captăm informaţii prin toţi senzorii, în timp ce prin telefon este vocea. Posibilitatea ca apelul să se încheie în momentul în care apelantul doreşte," a adăugat Roxana Mihai, psiholog în cadrul proiectului.