Antena Căutare

De ce se scarpină oamenii! Răspunsul abia acum a fost descoperit

Oricât de incredibil ar părea, oamenii de știință au descoperit adevăratul motiv pentru care oamenii se scarpină! Iar răspunsul este cu adevărat surprinzător! 

Galerie
De ce se scarpină oamenii! Răspunsul abia acum a fost descoperit

Oricât de incredibil ar părea, oamenii de știință au descoperit adevăratul motiv pentru care oamenii se scarpină! Iar răspunsul este cu adevărat surprinzător!

Un grup de cercetători chinezi a identificat mecanismul creierului care îi determină pe oameni să se scarpine, o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament eficient împotriva pruritului cronic, potrivit unui studiu publicat vineri de revista de specialitate Neuron citată de EFE.

DE CE SE STRĂNUTĂM

Echipa de la Academia de Ştiinţe din China în frunte cu cercetătoarea Yan-Gang Sun a demonstrat că activitatea unui mic grup de neuroni, situaţi într-o regiune cerebrală numită Periaqueductal Gri (gri central) îi induce pe şoareci să se scarpine.

Articolul continuă după reclamă

Autoarea principală a studiului a considerat această descoperire ca pe un punct de pornire pentru a descifra cum se procesează şi se modulează senzaţia de mâncărime în creier. Aceasta poate fi provocată de o amplă serie de cauze precum reacţii alergice, afecţiuni ale pielii, substanţe chimice iritante, paraziţi sau unele boli.

În raportul lor, cercetătorii au analizat neuronii de culoare gri din Periaqueductal la şoareci, cărora le-a fost indusă senzaţia de mâncărime prin injecţii cu histamină sau clorochină.

De ce se scarpină oamenii! Răspunsul abia acum a fost descoperit

Comportamentul indus de mâncărime a declanşat o activitate a unui grup specific de neuroni care produc un neurotransmiţător (glumat) şi o neuropeptidă numită tahikinină 1 (Tac1).

Când cercetătorii au eliminat neuronii responsabili cu Tac1, gestul de scărpinare a scăzut considerabil, informează cei de la Agerpres.

La procesul invers, stimularea acestor neuroni a declanşat o scărpinare spontană, chiar şi fără injecţii cu histamină sau clorochină. Sun a explicat că se ştie puţin despre cum a evoluat senzaţia de mâncărime, deşi este foarte importantă în supravieţuirea animalelor.

În studiile viitoare, Sun şi echipa sa intenţionează să cerceteze care molecule din neuronii periaqueductali responsabili de Tac1 pot fi atacate cu ajutorul medicamentelor.

"Aceste investigaţii ne vor ajuta să dezvoltăm noi medicamente pentru tratamentul pruritului cronic", a precizat Yan-Gang Sun.

Pisică agresivă, scoasă de jandarmi din bloc! Ce s-a întâmplat (VIDEO)... Gustare aniversară de 101 metri la Cantina Socială din Timişoara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x