Antena Căutare

Descoperire: Cod de lege vechi de 3700 de ani

Arheologii israelieni au descoperit o placuta cu un text ce se refera la "regulile care stabilesc relatia intre stapani si sclavi", scris in cuneiforme akadiene, informeaza Le Monde

Ei au anuntat luni, 26 iulie, descoperirea unei bucati dintr-un cod de lege, de acum 3 700 de ani, comparabil cu celebrul Cod al lui Hamurapi. "Este prima data cand un fragment dintr-un cod de lege a fost descoperit in Tara Sfanta si chiar in afara Mesopotamiei", a precizat conducatorul sapaturilor, arheologul Amnon Ben-Tor de la Universitatea ebraica din Ierusalim.

Textul ar fi fost scris cu zece secole inainte de presupusa redactare a Bibliei (secolul al VII-lea i.e.n.). Este vorba despre "o mica bucata de argila de 2 cm/1,5 cm, scrisa cu cuneiforme akadiene, in patru randuri dispuse pe ambele parti ale placutei". Bucata a fost descoperita acum cateva zile, pe situl orasului Hazor din nordul Israelului. "Textul se refera la regulile care stabilesc relatia intre stapani si sclavi", a precizat profesorul Wayne Horowitz, insarcinat cu descifrarea. "Randurile, care au evident un continut legal, confirma legatura intre regatul Hazor si regatele din Siria de Nord", noteaza Agerpres.

Hazor a fost cel mai mare sit fortificat din Israel din perioada israelita (secolul al IX-lea i.e.n.). El avea relatii politice si economice cu Mesopotamia, intre Tigru si Eufrat (Irakul de nord-est si Siria de astazi). Biblia spune despre Hazor ca este "in fruntea tuturor regatelor" cananeene (Joshua 11:10).

Codul lui Hamurapi (foto) (circa 1750 i.e.n.) este unul din cele mai vechi texte de lege, primul aproape complet. Text babilonian nereligios, dar de inspiratie divina, realizat in timpul regelui Hamurapi, reflecta in domeniul juridic conceptia militara si politica a fondatorului regatului Babilon. Codul se afla la Muzeul Luvru din Paris si o copie este expusa la Muzeul arheologic din Teheran.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: tomgpalmer.com

NASA a descoperit 140 de planete de marimea Pamantului... Tarile in care poti duce o batranete fara griji...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x