Un submarin din „flota pierdută a lui Hitler" a fost descoperit pe fundul Mării Negre, la șapte decenii de când a fost scufundat. Acesta se afla la 40 de metri sub apă în largul coastei turce, în apropiere de stațiunea Agva.
Este vorba despre submarinul U23, lung de 40 de metri - cel de-al doilea submarin german aflat pe coasta turcească.
Descoperirea a fost făcută de o echipă a televiziunii de stat din Turcia care filma un documentar în adâncurile Mării Negre.
Submarinul TCG AKIN, care a făcut descoperirea, a participat în marina turcă în 2018 și a avansat dispozitive de căutare subacvatică, inclusiv o cameră cu telecomandă care poate funcționa la o adâncime de până la 1.000 de metri.
Submarinul descoperit și alte cinci submarine (modelele U-18, U-19, U-20, U-21, U-22) au fost trimise de Hitler în România, pe bucăți, fiind asamblate în portul Constanța. Decizia a fost cauzată de situația Turciei din Al Doilea Război Mondial, obligată să nu permită trecerea vaselor de război prin Bosfor și Dardanele. Acestea au fost poreclite, ulterior, „Flota pierdută a lui Hitler”, potrivit Agerpres.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a cerut permisiunea Turciei neutre de a folosi strâmtoarea pentru a transfera flota lor submarină în Marea Neagră, cu scopul de a le folosi în operațiunea Barbarossa, invazia Uniunii Sovietice, alăturată de aliații lor români în 1941. Strâmtorile erau închise navelor militare în cadrul Convenției de la Montreux, prin urmare germanii trebuiau să transporte prin pământ și pe Dunăre piesele a șase submarine, inclusiv U-23 și U-20, de la Hamburg-Germania până la Constanța, unde reconstruiau navele.
Submarinul cu care ar fi fugit Hitler în America de Sud a fost descoperit pe fundul mării lângă Danemarca. Recent, epava unui submarin german din Primul Război Mondial a apărut pe o plajă din Franța.